ŠANSA ZA 40.918. NEZAPOSLENIH: Olakšice za poslodavce da zapošljavaju više
Foto: Think

Ministarstvo rada

ŠANSA ZA 40.918. NEZAPOSLENIH: Olakšice za poslodavce da zapošljavaju više

InfoBiz -
BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin najavio je danas olakšice za poslodavce koji reše da u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje obezbede radno mesto za nekog iz posebno ugroženih kategorija stanovništva.

Vulin je danas sa direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje potpisao sporazum koji predviđa da tokom 2016. u programe aktivnog zapošljavanja bude uključeno 131.000 građana, a posao bi trebalo da bude zagarantovan za njih 40.918.

Prema rečima Vulina, cilj je da se što više poslodavaca privuče da u svoja preduzeća prime nekog od onih koji do posla najteže stižu, a to su mladi do 30 godina, stariji od 50 godina, kao i osobe sa invaliditetom.Ministar je naveo da će poslodavcima biti omogućene olakšice, a pojedine obaveze koje imaju, među kojima je i zadržavanje zaposlenog na radnom mestu, biće upola kraće."Želja nam je da što više ljudi zaposlimo i očekujemo da će cilj svakog poslodavca biti da na radnom mestu zadrži dobrog radnika", kazao je Vulin.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović naveo je da su objavljeni pozivi za ukupno 11 programa za aktivno zapošljavanje i pozvao sve zainteresovane da se prijave.Martinović je podsetio da će pozivi za programe samozapošljavanja i učešća u javnim radovima trajati još dva meseca.Martinović je naveo da je ove godine izdvojeno dodatnih 500 miliona dinara za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom, kojima je najteže da dođu do posla.

"Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje imamo oko 16.000 osoba sa invaliditetom, ali nema adekvatnog kadra", rekao je Martinović.On je rekao da još nisu pristigli najsvežiji podaci o nezaposlenosti u poslednjem kvartalu godine, ali da se sve kreće u "ustaljenoj dinamici".Prema zvaničnoj statistici u trećem kvartalu 2015. godine stopa nezaposlenosti u Srbiji bila je 16,7 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track