Šef ECB: Podsticaji možda veći od 1,1 bilion evra
Foto: Reuters

Milijarde nisu dovoljne

Šef ECB: Podsticaji možda veći od 1,1 bilion evra

InfoBiz -
ECB juče snizila REPO stopu na rekordnih 0,05%, a prvi bankar EU poručio da je moguće dalje prilagođavanje spasonosnih mera

FRANKFURT - Šef Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi izjavio je juče da je ta institucija spremna da, ako bude potrebno, dopuni svoj program od 1.100 milijardi evra za podizanje inflacije ili pomoć evropskoj privredi.Dragi je istakao da ECB može prilagoditi „obim, sastav i trajanje“ programa ako bude potrebno.- Upravni odbor ECB pomno će pratiti sve relevantne buduće informacije. Odbor je izrazio spremnost i sposobnost da deluje, ako bude potrebe, koristeći sve dostupne instrumente u sklopu svojih ovlašćenja - rekao je Dragi, a posebno je podsetio da program otkupa aktiva pruža dovoljnu fleksibilnost u smislu prilagođavanja obima, kompozicije i trajanja programa.

ECB je juče odlučio da referentnu kamatnu stopu ostavi na rekordno niskom nivou od 0,05 odsto, a saopšteno je da će banka zadržati mesečni limit otkupa obveznica na 60 milijardi evra, ali će podići udeo koji može kupiti u svakoj pojedinačnoj emisiji na 33 sa 25 odsto. Prvi čovek ECB poručio je i da će se program podsticaja „u svakom slučaju“ nastaviti dok inflacija ne krene da se podiže ka cilju na nešto manje od dva odsto. Centralna banka je takođe snizila projekciju inflacije i privrednog rasta evrozone, pa tako u ovoj godini očekuje inflaciju od 0,1 odsto umesto ranije prognoziranih 0,3 odsto, a u narednoj godini inflaciju od 1,1 odsto umesto 1,5 odsto. ECB je smanjio i svoje projekcije inflacije i ekonomskog rasta u 19 zemalja evrozone na 1,4 odsto umesto ranije projektovanih 1,5 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track