SINDIKALCI TRAŽE: Odmah povećajte cenu rada na 250 dinara
Foto: Nemanja Pancic

Od minimalca ne može da se živi

SINDIKALCI TRAŽE: Odmah povećajte cenu rada na 250 dinara

InfoBiz -
Sadašnja cena od 121 dinara za osam sati rada za većinu zaposlenih u Srbiji nije dovoljna ni za dnevno preživljavanje

BEOGRAD - Udruženi sindikati Srbije Sloga smatraju da je cena rada mora biti povećana, i to odmah najmanje na 250 dinara po radnom času.

Sadašnja cena od 121 dinara za osam sati rada za većinu zaposlenih u Srbiji nije dovoljna za dnevno preživljavanje, a kamoli za njihove mesečne potrebe.

Za ovaj sindikat, kako se navodi u saopštenju, nije iznenađenje što Socijalno-ekonomski savet (SES) u ponedeljak nije doneo odluku o povećanju minimalne cene rada za 2016. godinu, "budući da sve ekonomsko-finansijske mere u Srbiji donosi i sprovodi Vlada pod budnim okom njenih finansijskih mentora MMF i Svetske banke".

Zaposleni u Srbiji na svakom koraku trpe diskriminaciju zbog niske cene zarade, socijalno raslojavanje sve više uzima maha, bogati postaju sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji, dok se stvara nova klasa ljudi, koja radi, ali ne može da živi od svog rada i naknade koju za taj rad dobija, ocenila je Sloga.

Od članova SES, posebno od predstavnika sindikata, Sloga zahteva da prestanu sa "farsom izigravanja socijalnog dijaloga, jer to nije rijaliti za uveseljavanje radnika, već ozbiljan šamar celokupnom svetu rada koji od njih očekuje neki boljitak".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track