SKOK MESEČNIH TROŠKOVA ZA 50 EVRA: Koliki nas rast cena očekuje u ovoj godini!
Foto: Shutterstock

PROGNOZA

SKOK MESEČNIH TROŠKOVA ZA 50 EVRA: Koliki nas rast cena očekuje u ovoj godini!

InfoBiz -
PAPRENO: Poskupljenje hrane i komunalija, kao i drugih proizvoda i usluga kretaće se između četiri i 10 odsto, zbog slabljenja dinara, inflacije i novog cenovnika kilovata

BEOGRAD - Osnovne životne namirnice, ali i drugi proizvodi i usluge ove godine će poskupeti između četiri i deset odsto, što znači porast mesečnih troškova za prosečno četvoročlano domaćinstvo za više od 50 evra.Promene cenovnika uslediće zbog slabljenja dinara i inflacije, ali i neminovnog povećanja cena koje država kontroliše, kao što je električna energija.ŽitariceDrastična poskupljenja se ne očekuju ne zato što su proizvođači i trgovci mekog srca, već zato što bi više cene značile pad prodaje. Slaba kupovna moć građana ove godine će biti još slabija jer će većini plate biti smanjene 10-20 odsto. U isto vreme očekuje se inflacija između četiri i pet odsto i slabljenje dinara između šest i 10 odsto. Žarko Galetin, direktor Produktne berze, kaže za Kurir da cene žitarica utiču na dve trećine cene hrane, a da ostalo zavisi od kursa dinara i monopola.- U prvoj polovini godine ne treba očekivati traumatično pomeranje cena žitarica. Šta će se desiti u drugoj polovini, zavisiće od procene prinosa. Kod pšenice se očekuju nešto lošiji prinosi, što može biti uzrok nešto viših cena. Uz ogradu od političkih dešavanja, pre svega rusko-ukrajinske krize, možemo očekivati relativno stabilno tržište. Nema mesta bojazni da ćemo imati probleme sa cenama i u radnjama - uveren je Galetin.

Uvozna robaSaša Ðogović iz Instituta za tržišna istraživanja očekuje inflaciju između tri i četiri odsto, kao i da će pritisak na nju dolaziti od cena proizvoda i usluga pod kontrolom države i opština, kao što su struja, komunalne usluge, prevoz, ali i od slabljenja dinara, tako da će poskupeti i uvozna roba.- Neće doći do većeg zahuktavanja cena zbog smanjivanja penzija i plata i rastuće nezaposlenosti, usled rešavanja sudbine firmi u restrukturiranju i racionalizacije državne uprave. Potrošnja građana će biti niža, pa nema prostora za drastično povećanje cena - objašnjava on.

Saša Ðogović: Potrošnja će biti manja, pa nema prostora za drastično povećanje cena
Saša Ðogović: Potrošnja će biti manja, pa nema prostora za drastično povećanje cena

NBSNEĆE BITI ZNATNOG SKOKA CENAU Narodnoj banci Srbije navode da do sveopšteg, znatnog rasta cena neće biti.„NBS procenjuje da će inflacija početkom 2015. biti izuzetno niska, a da će zatim umereno porasti i vratiti se u granice dozvoljenog odstupanja od cilja (4 plus-minus 1,5 odsto). Tome će doprineti i korekcije regulisanih cena, pre svega struje. Nije sporno da deprecijacija dinara, pri ostalim nepromenjenim uslovima, utiče na rast cena uvoznih proizvoda i inflacije. Međutim, cene nafte i hrane padaju, a inflacija u EU, iz koje uvozimo dve trećine proizvoda, blizu je nule. Vlada je merama fiskalne konsolidacije dodatno suzila prostor za eventualna poskupljenja“, smatraju u NBS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja