ŠOK: Švercer nafte uvozi ugalj, a carinska mafija ga prevozi!
Foto: Shutter

EPS nabavku lignita iz Rumunije poverio osuđenicima

ŠOK: Švercer nafte uvozi ugalj, a carinska mafija ga prevozi!

InfoBiz -
„Virom grupa“ Dejana Oketića, koji je 2008. godine osuđen kao član naftne mafije, izabrana je za glavnog uvoznika. Podizvođači posla su Dragan Ćurčić, član carinske mafije nedavno pušten iz zatvora, i biznismen Zvonko Veselinović

BEOGRAD - Na tenderu za uvoz dva miliona tona uglja iz Rumunije posao je dobila grupa ponuđača tri srpsko-rumunske firme „Virom grupe“ iz Beograda, „DMB šipinga“ iz Rume i „BVA Coal SRL“ iz Konstance po ceni od 35,8 evra po toni, za šta će se iz kase EPS iskeširati 8.009.784.518 dinara bez PDV, saznaje Kurir.Ugovor je potpisan 19. novembra, a nosilac posla je firma „Virom grupa“ iz Beograda, čiji je jedan od vlasnika Dejan Oketić, svojevremeno označen kao član „naftne mafije“, koja se tereti da je oštetila državu za 97 miliona evra, pa je Oketić 2008. godine osuđen za šverc nafte. S obzirom na to da firme pobednice nemaju kamione za prevoz lignita od luke (gde će biti dopreman baržama) do TENT, u posao će biti uključene i firma „Eurokop“ iz Raške Dragana Ćurčića, koji je nedavno izašao iz zatvora, gde je izdržavao kaznu kao član „carinske mafije“, ali i „Bono sistem“ Zvonka Veselinovića, kontroverznog biznismena s Kosova!

Deficitarni kamioni... Glavni ponuđači nemaju svu potrebnu opremu
Deficitarni kamioni... Glavni ponuđači nemaju svu potrebnu opremu

Nema zaposlenihZanimljivo je da firma DMB iz Rume, čiji je vlasnik izvesna Marija Mesarović, ima samo jednog zaposlenog. Samo jednog zaposlenog ima i rumunska firma „BVA Coal SRL“, a osnovana je u maju ove godine.Sagovornik Kurira iz EPS tvrdi da je cena uvoza i transporta lignita nepovoljna, a kako je odlučeno da se nabavka obavi po hitnom postupku, teško da će iko moći da prigovori na skup prevoz, sem Vlade Srbije. Podsetimo, Vlada je prvobitno procenila da bi lignit iz Rumunije trebalo da se uvozi za 30 evra po toni kako struja proizvedena od njega ne bi premašila 60 evra po megavat-satu.Sumnjivo- Po ovoj ceni struja dobijena iz rumunskog lignita koštaće nas oko 70 evra po megavat-satu, što je za 10 evra više nego da je kupujemo na tržištu. Ne samo da je sporno to što je posao dobila firma „Virom grupa“, čiji je vlasnik osuđivani Oketić, već je problem i to što ove firme nemaju kamione za prevoz od luke u Obrenovcu do TENT, pa su u posao uključene i Ćurčićeva firma „Eurokop“, ali i „Bono sistem“ Zvonka Veselinovića - tvrdi sagovornik Kurira i dodaje da dodatnu sumnju u ceo posao unosi i to što ponuđači koji su u razgovorima nudili 27 evra po toni nisu ni pozvani.Preskupo- To je u stvari prava cena jer se ugalj u Rumuniji kupuje za 12 evra. Troškovi transporta baržama i kamionima, istovara, carinskih i špediterskih poslova su još 14 evra po toni. Ako se uračuna i zarada od 1,5 evra po toni, onda onom ko je dobio posao ostaje tri miliona evra, a s cenom od 35,8 evra neko će u džep staviti oko 10 miliona evra više - tvrdi naš sagovornik. Kako saznaje Kurir, prvih šest barži s rumunskim lignitom krenule su juče iz rumunske luke Oršava i trebalo bi za koji dan da budu u TENT.

ČinjeniceCRNO NA BELO- Na tender pozvano pet firmi- Nisu pozvani ponuđači sa cenom od 27,8 evra po toni- Najniža ponuda pozvanih ponuđača bila je 35,8 evra po toni- Najviša ponuda iznosila je 40,2 evra po toni- 8,1 milijardu dinara iznosi vrednost javne nabavke- 12 evra po toni je cena rumunskog uglja bez prevoza- 70 evra po megavatu i znosiće cena struje od rumunskog lignita- 60 evra po megavatu bila je planirana cena struje iz uvoznog uglja

ČINJENICEKo su uvoznici Virom grupa vlasnici:- Dejan Oketić - 50% (prvostepeno optužen u aferi „naftna mafija“)- Vlatko Jekić - 50% novčani kapital: 40.906 dinara *APR DMB šiping vlasnik: Marija Mesarović- jedan zaposleni novčani kapital: 1.000 dinara *APR BVA Coal SRL iz Konstance- jedan zaposleni- osnovan maja 2014.

Transparentnost SrbijaPARAVAN ZA KORUPCIJU EPS nisu želeli da komentarišu naša saznanja iako je tenderska procedura završena, a iz Transparentnosti Srbija tvrde da su hitne nabavke često paravan za korupciju, to jest da se na taj način nameštaju tenderi pojedincima.- EPS je nedavno imao aferu s hitnom nabavkom strujomera zbog poplava, pa bi morao da zna da je pod budnim okom javnosti - kažu u Transparentnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track