SUTRA ODLUKA: Poskupljenje struje do 8 odsto?
Foto: Thinkstock

Vlada Srbije danas usvaja izmene Memoranduma

SUTRA ODLUKA: Poskupljenje struje do 8 odsto?

InfoBiz -
Povećanje cene struje biće upola manje od dogovorenog sa MMF

BEOGRAD - Poskupljenje struje neće biti veće od osam odsto, a Vlada Srbije će danas usvojiti izmene Memoranduma po kojem će predlog izvršne vlasti biti da poskupljenje bude upola manje od prvobitnog dogovora sa MMF da kilovati odu naviše 15 odsto.

Danas će se znati i da li će država uvesti i akcizu za kilovate i kolika će ona tačno biti. Ako se dogodi da se namet na korišćenje struje uvede, postoji mogućnost, koja je najizvesnija, da akciza do kraja godine ostane na nuli. Nakon toga će država odlučiti da li da je podiže, ukoliko državnoj kasi bude trebalo sredstava.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je da će na današnjoj sednici Vlade biti razmatran dokument koji se šalje u Vašington, a odnosi se na reviziju sporazuma sa MMF.

Antić: Sutra odluka o poskupljenju

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da će sutra na sednici vlade biti regulisana sva pitanja oko poskupljenja struje i da očekuje da će Srbija uspeti da približi stavove sa MMF-om da bi se zahtevi te finansijske institucije oko poskupljenja struje ublažili.

"Premijer Aleksandar Vučić i ja kao resorni ministar pokušavamo da ublažimo zahteve MMF-a, a znamo šta oni od nas traže", rekao je Antić novinarima prilikom obilaska termoelektrane u Obrenovcu sa potpredsednikom Evopske komisije Marošom Šefčovičem. Ti dodatni razgovori se i danas vode da bismo približili stavove sa MMF-om da to poskupljenje ne bude u onom iznosu u kom oni od nas očekuju, rekao je Antić.

(FoNet/Večernje Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track