Startap krediti omča oko vrata
Foto: Thinkstock

Početnici u biznisu teško dolaze do novca

Startap krediti omča oko vrata

InfoBiz -
Fond za razvoj i Služba za zapošljavanje jedini daju nekakav novac za započinjanje posla, ali vlasnika nove firme država ne oslobađa nijednog nameta

BEOGRAD - Početnici u biznisu moraju biti izuzetno hrabri ili pak ludi da bi se upustili u samostalne poslovne vode u Srbiji, jer osim kredita koje nudi Fond za razvoj, skoro da ne mogu da računaju ni na kakve druge podsticaje od države.S druge strane, banke, osim jedne koja nudi kredite sa kamatom od 26 odsto, nisu voljne da daju novac startap firmama jer insistiraju na kreditnoj istoriji, koju preduzeća u osnivanju nemaju.ProceduraU Ministarstvu privrede potvrđuju da je Fond za razvoj jedina institucija koja odobravanjem kredita pomaže zainteresovanim da otpočnu svoj posao.- Krediti Fonda za razvoj se odobravaju po veoma povoljnim kamatama i sa dužim rokovima otplate. Program standardnog seta usluga obuhvata informacije o započinjanju biznisa, obuke i konsalting usluge izrade poslovnog plana, kao i promociju preduzetništva - kažu u Ministarstvu privrede i dodaju da Nacionalna služba za zapošljavanje nudi subvencije za zapošljavanje i različite obuke.Da je početnicima u poslu teško da dođu do novca, smatra i Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku, koji ističe da su strogi uslovi pod kojim država daje novac prepreka za mnoge da pokušaju samostalan biznis.- Nacionalna služba za zapošljavanje dodeljuje 160.000 dinara za samozapošljavanje, ali ljudi moraju da prođu komplikovanu proceduru i pitanje je da li će uopšte dobiti sredstva. Problem je što svako ko otvori firmu, kao njen vlasnik, mora da plaća obavezni doprinos oko 10.000 dinara mesečno i ako nema nijednog zaposlenog. Sa tom obavezom država mu za godinu dana uzme to što mu je dala. U nekim zemljama poput Austrije, Poljske i Makedonije u prve dve godine od osnivanja startap firme ne plaćaju nikakve doprinose. Fond za razvoj odobrava neka sredstva, ali pod toliko restriktivnim uslovima koje većina početnika ne može da ispuni. Jedino što postoji su povremeni konkursi za donatorska sredstava stranih fondova iz Amerike, Švedske i još nekih evropskih zemalja, ali je problem što i oni traže da firma postoji najmanje dve godine - ističe Rajić.Visina kamateKada je o poslovnim bankama reč, one nude različite vrste kredita privredi, a visina kamate zavisi od vrste kredita i kreditne istorije firme. Kamate na kredite kreću se od pet do deset odsto na kredite u evrima i od 15 do 18 odsto na dinarske kredite.

NA KOJE POVLASTICE „STARTAP“ FIRME MOGU DA RAČUNAJU1. FOND ZA RAZVOJ - KREDITI ZA STARTAP U POLJOPRIVREDI:- za preduzetnike u iznosu od 300.000 do 1,5 miliona dinara - na pet godina sa kamatom od dva do tri odsto i sa grejs periodom od godinu dana- za pravna lica od 500.000 do tri miliona dinara - na pet godina sa kamatom od dva do tri odsto i sa grejs periodom od godinu dana.2. FOND ZA RAZVOJ - STARTAP KREDIT ZA PREDUZETNIKE*- za investiciono ulaganje od 300.000 do 1,5 miliona dinara - rok otplate do pet godina, grejs period od godinu dana i kamata od dva odsto- za trajna obrtna sredstva od 300.000 do milion dinara - rok otplate do tri godine, grejs period od godinu dana i kamata od dva odsto.* (osim za igre na sreću, promet nafte i delatnosti koje su zabranjene domaćim zakonima)3. FOND ZA RAZVOJ - KONKURS „POKRENI SE ZA POSAO“- Konkurs za 7. ciklus programa „Pokreni se za posao“ otvoren je od 15. oktobra 2015. do 29. februara 2016. godine. Osobama sa dobrom poslovnom idejom programom se obezbeđuju bespovratna sredstva do 240.000 dinara u vidu opreme neophodne za pokretanje ili unapređenje preduzetničke delatnosti.4. MINISTARSTVO TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA- kredit za kupovinu opreme i izradu inovativnih projekata za startap firme u oblasti informaciono komunikacione tehnologije (IKT) - za preduzetnike od 300.000 do 1,5 miliona dinara, a za pravna lica od 500.000 do tri miliona dinara - rok otplate do četiri godine, grejs period do godinu dana i kamata jedan odsto.5. NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE- Subvencija nezaposlenim licima od 160.000 dinara, odnosno 200.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom za započinjanje sopstvenog posla, na osnovu javnog poziva. Uslov je da ste na birou najmanje mesec dana i da ste završili obuku za zapošljavanje, kao i da se nakon uzimanja novca tim poslom bavite najmanje godinu dana.- Savetodavne usluge o otpočinjanju samostalne delatnosti i dvodnevna obuka „Put do uspešnog preduzetnika“.6. BANKE ŠKRTE PREMA POČETNICIMA- Iako su pojedine komercijalne banke do pre nekoliko godina odobravale neke povoljnosti za startap firme, poslednjih godina početnici u biznisu na njih ne mogu da računaju jer banke uglavnom postavljaju uslov da firma mora da postoji najmanje dve godine. Pojedine banke koje ipak nude kratkoročne kredite do 10.000 evra početnicima u biznisu to rade uz kamatu od 26 odsto, pa je pitanje ko se sme usuditi da ih uzme.

KO IMA PRAVO NA STARTAP KREDIT preduzetnici i pravna lica koja su osnovana najranije u godini koja prethodi godini podnošenja zahtevalice koje nikad ranije nije bilo vlasnik firme, niti je bio obveznik poreza na prihode od samostalne delatnostiosoba protiv koje se ne vodi istražni ili krivični postupak i koja nije osuđivana za krivična dela do 60 godina starostikrediti se odobravaju za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i kupovinu poslovnog prostora, za kupovinu proizvodnih pogona, opreme ili trajnih obrtnih sredstavaza obezbeđenje startap kredita potrebno je:- Blanko menica korisnika kredita- Hipoteka prvog reda

Nacionalna alijansa za lokalni razvojPODRŠKA DALEKO OD POTREBNEJovan Miljković iz NALED kaže da država početnicima u poslu ni blizu ne pomaže koliko bi trebalo:- Kod nas finansiranje startap firmi nije adekvatno, a podrška državnih institucija je daleko od onoga kolika bi trebalo da bude. Kod nas se finansiranje novih firmi svodi na dva izvora, i to Fond za razvoj i Fond za inovacionu delatnost, kao i na popuste ukoliko zapošljavate nove ljude ili se skidate sa biroa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja