Štednja diktira prodaju stanova
Foto: Shutterstock

Konačno realne cene

Štednja diktira prodaju stanova

InfoBiz -
Cene su stabilne već duži period. Trend iz 2014. nastavlja se, ali je u januaru ove godine zabeležen znatan rast devizne štednje u bankama

BEOGRAD - Nakon višegodišnjih oscilacija i pada vrednosti nekretnina u Srbiji, cene su konačno stabilizovane, realne su i sada je povoljan trenutak za kupovinu, smatraju stručnjaci za tržište nekretnina.

- Cene su stabilne već duži period. Trend iz 2014. nastavlja se, ali je u januaru ove godine zabeležen znatan rast devizne štednje u bankama, što je jedan od uzroka pada prometa nekretnina - rekao je Nenad Ðorđević, predsednik UO Klastera nekretnina.

On ističe da je od 2008. do 2010. svake godine devizna štednja rasla između 600 i 700 miliona evra.- Taj trend je u januaru 2015, iz zasad nepoznatih razloga, bio poprilično jak. Smatram da bi tražnja na tržištu nekretnina bila povećana kad bi Narodna banka Srbije naterala naše banke da snize kamatne stope na deviznu štednju - smatra Ðorđević.

On navodi da je na štednji građana skoro 10 milijardi evra i da bi bar polovina tog iznosa mogla da ode na kupovinu nekretnina. Upućeni ističu da su cene nekretnina od 2008. na nekim lokacijama pale i za više od 30 odsto, kao i da će u narednih pet godina cene rasti, s obzirom na to da će u zemlji biti realizovan veliki broj projekata, a naročito u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track