STO BIZNIS LIDERA JUGOISTOČNE EVROPE: Uvodi se balkanski trgovinski šengen?!
Foto: Tanjug

Zaključci

STO BIZNIS LIDERA JUGOISTOČNE EVROPE: Uvodi se balkanski trgovinski šengen?!

InfoBiz -

Projekat „Kargo fri Balkanika“ trebalo bi za godinu dana da omogući slobodan prekogranični protok robe kamionima u regionu

SARAJEVO - Države zapadnog Balkana moraju zajednički da rade na uklanjanju međusobnih prepreka, da se još više integrišu u regionu i da ponude tu celinu kao jedinstven proizvod jer je to jedini način da se svaka od država razvije, poruka je drugog dana Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope, koji se održava u Sarajevu.Skupu najeminentnijih poslovnih ljudi u regionu juče su se pridružili i političkih lideri balkanskih zemalja, među kojima je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a društvo su mu pravili i predsednici Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Crne Gore, Albanije, kao i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine.

- Tokom proteklih godina, posebno od Berlinskog procesa, vidljiv je značajan napredak na Balkanu, ocenio je juče Antoan Grasen, generalni sekretar Samita o zapadnom Balkanu, koji će biti održan 4. jula u Parizu. Predsednik UO Samita 100 biznis lidera JIE Istok Seljak istakao je povodom predstojećeg pariskog skupa da će tada biti reči o dva regionalna projekta - protoku robe kamionima u regionu, bez zaustavljanja na ulaznim i izlaznim granicama EU, kao i o stvaranju mogućnosti za korišćenje vozila na električni pogon na auto-putu od Ljubljane do Skoplja. Seljak je precizirao da je ideja da se do kraja ove godine realizuje projekat „Kargo fri Balkanika“, koji će eliminisati dugo čekanje na granicama Srbije, Makedonije i BiH s Hrvatskom, odnosno Grčkom.

- Kada je reč o elektrifikaciji auto-puta od Ljubljane do Skoplja, Seljak je objasnio da bi trebalo na svakih 50 kilometara postaviti uređaje za punjenje električnih automobila, uvesti neku vrstu „tajm-šera“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track