STRAŠNO ŠTA JEDEMO: Kontrola hrane jednom u 20 godina
Foto: Shutterstock

Kvalitet na ispitu

STRAŠNO ŠTA JEDEMO: Kontrola hrane jednom u 20 godina

InfoBiz -

U Italiji jedna laboratorija ima 2.000 akreditovanih metoda za ispitivanje različitih supstanci i još 8.000 nesertifikovanih, a mi u Srbiji imamo svega nekoliko stotina

Kontrola jednog poljoprivrednog gazdinstva ima šanse da se desi jednom u 20 godina, izjavio je Boško Gavović, direktor kompanije za sertifikaciju TMC, što je najbolji odgovor na pitanje „šta jedemo“, koje je bilo tema konferencije o bezbednosti hrane.- Bezbednost je prvi korak u proizvodnji hrane, pa tek onda kvalitet, brend i tržište. U Italiji jedna laboratorija ima 2.000 akreditovanih metoda za ispitivanje različitih supstanci i još 8.000 nesertifikovanih, a mi u Srbiji imamo svega nekoliko stotina. Usled tog nedostatka ponekad ne možemo dati dobru ocenu šta se dešava na tržištu hrane - objasnio je Gavović i dodao da je Srbija, uz Zambiju i Togo, jedina zemlja u svetu bez GMO i tu stratešku prednost bi trebalo da iskoristi.Inače, u Srbiji je juče formiran Nacionalni savet za bezbednost hrane.S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track