ŠUT- KARTA: Država Miškoviću oduzima plac na Novom Beogradu!
Foto: Pancic

Otkrivamo zašto tajkun prodaje zgradu kompanije

ŠUT- KARTA: Država Miškoviću oduzima plac na Novom Beogradu!

InfoBiz -
Agencija za privatizaciju poništila ugovor „Geneksa“ sa „Deltom“ po kojem je Mišković raspolagao sa 1,1 ha državne zemlje

BEOGRAD - Država je odlučila da iseli Miroslava Miškovića, vlasnika „Delta holdinga“, sa placa na Novom Beogradu, gde mu se nalazi upravna zgrada, saznaje Kurir.Do ovog placa, koji sada vredi oko 5,4 miliona evra, Mišković je došao posle niza ugovora sa državnim „Geneksom“ i nekoliko privatnih firmi, ali nije poznato da li ga je i koliko platio.Agencija za privatizaciju je početkom februara poništila odluke „Geneksa“ na osnovu kojih je obavljeno ulaganje u manju od dve upravne zgrade „Delta holdinga“.Raskid i rešenjeTo bi, kako nezvanično saznaje Kurir, značilo raskidanje ugovora na osnovu kojih je „Delta“ došla do placa od 10.839 kvadrata ili više od jednog hektara, između Centra „Sava“, Ulice Milentija Popovića, hotela „Hajat“ i nekadašnjeg „Interkontinentala“ - sada „Kraun plaze“.- Sredinom 2013. godine „Delta“ je tražila saglasnost da se upiše kao vlasnik zgrade gde se nalazio „Delta sport“, što je manja od dve upravne zgrade. Agencija nije tada odgovorila „Geneksu“, ali mu je februara ove godine poslala rešenje da raskine ugovore u vezi sa spornim placom. „Geneks“ se žalio, ali je žalbu odbacilo Ministarstvo privrede - navodi sagovornik Kurira iz „Geneksa“, koji je želeo da ostane anoniman.„Geneks“ je u žalbi naveo da ključni ugovor iz 2002. sa „Delta holdingom“, a na osnovu kog je Mišković mogao da se upiše kao vlasnik objekta i sukorisnik čak hektara zemlje ispod objekta, proističe iz ugovora potpisanih još 1992, kada za takav ugovor nije bila potrebna saglasnost Agencije.- Ovih dana trebalo bi da se proglasi stečaj u „Geneksu“ - navodi sagovornik Kurira.RetrospektivaPodsetimo, sve je počelo 1992, kada je „Geneks“, kao nosilac prava korišćenja na parceli od 2,2 hektara, sa „Prima stanom“ zaključio ugovor o gradnji poslovnog objekta. Kasnije u priču ulazi i „Delta holding“. „Delta“ je, na kraju, izgradila objekat i upisala se kao vlasnik parcele. U praksi to znači da „Geneks“ i „Delta“ imaju po pola placa.

Nova lokacijaSELIDBA U NBGP„Delta“ je u martu ove godine saopštila da se zgrada „Delta holdinga“ prodaje, kao i da će se centrala privremeno preseliti nekoliko stotina metara dalje na Novom Beogradu, tačnije u „NBGP apartmane“, takođe u Miškovićevom vlasništvu. Zvaničan razlog iseljenja je izgradnja nove zgrade za sedište „Delta holdinga“.Bez odgovoraAGENCIJA I MINISTARSTVO ĆUTEKurir je pitao Agenciju za privatizaciju zašto je poslala rešenje „Geneksu“ o poništavanju odluka, odnosno ugovora koje je ova kompanija sklopila, ali su nas zamolili da se obratimo Ministarstvu privrede, odnosno državnom sekretaru Milunu Trivuncu (koji je potpisao rešenje o odbijanju žalbe „Geneksa“, prim. aut.). U Ministarstvu, međutim, odgovora nije bilo. Ništa nisu odgovorili ni u „Geneksu“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track