SVAKOGA DANA U SVAKOM POGLEDU Vujović na Biznis forumu citirao replike iz filma Sećaš li se Doli Bel
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Skup ekonomske elite na Kopaoniku

SVAKOGA DANA U SVAKOM POGLEDU Vujović na Biznis forumu citirao replike iz filma Sećaš li se Doli Bel

InfoBiz -

KOPAONIK - Ministar finansija Dušan Vujović rekao je danas da smo u protekle dve godine imali svaki put sve bolje rezultate od planiranih i podvukao da ove godine treba da ostvarimo održivost mera reformi, umesto novih ušteda i strukturnih poboljšanja.

On je, na Kopaonik biznis forumu, kazao da u svakom pogledu sve više napredujemo, citirajući reči iz filma "Sećaš li se Doli Bel".

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Vujović je kazao da je 2010. zemlja ušla u period u kojoj nije bilo jasno šta se radi i šta se želi.

"Međutim u protekle dve godine smo uspevali da ostvarimo mnogo bolje rezultate nego što smo planirali", naglasio je on. Ukazao je da je prošle godine planirani deficit budžeta bio 3,95 odsto, a da je ostavreno 1,4 odsto.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Naveo je da smo imali pozitivan efekat rasta, dodajući da je i skijašima povoljno kada imaju vetar u leđa, ali da se s tim ne sme računati u budućnosti. "Ako postoje povoljni, uslovi treba ih i iskoristiti", poručio je Vujović.

"Spuštamo javni dug ispod 70 odsto BDP"

Ministar finansija Dušan Vujović je izjavio danas da je učešće javnog duga u BDP-u na silaznoj putanji i da smo sada već na "crvenoj liniji" da ga spustimo ispod 70 odsto. "Mislili smo da se nikada nećemo spustiti ispod 70 odsto, a sada smo na već na 'crvenoj liniji' i projektujemo da ćemo biti na nivou Mastrihta od 60 odsto do 2020. godine", rekao je Vujović na Kopaonik biznis forumu.On je dodao da će Srbija, do očekivanog pristupanja Evropskoj uniji, sigurno biti na nivou od 60 odsto učešća u BDP-u i ispod tog nivoa.

"Budžetska inspekcija dobija više radnika"

Vujović je rekao danas da Odluka o maksimalnom broju radnih mesta treba da bude doneta do kraja marta i da će ona predvideti racionalizaciju, ali i povećanje broja zaposlenih u određenim delovima javne uprave.Vujović je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da se broju radnih mesta neće pristupiti linearno, već da treba da se utvrde specifične ciljne veličine za ovu i naredne godine.

"Znači, ne samo linearno već ciljano i usmereno da se vide planovi rada za svako ministarstvo. Mi planiramo da u nekim delovima, na primer budžetska inspekcija, interna kontrola, ozbiljnije povećamo broj ljudi", rekao je Vujović.Ministar finansija kaže da će se, sa druge strane, na nekim drugim mestima ići na racionalizaciju ili izmeštanje pojedinih sektora i službi u nezavisne organe ili agencije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Evo šta je Jorgovanka Tabaković rekla o Narodnoj banci!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track