TABAKOVIĆ: Slabljenje dinara nije zabrinjavajuće
Foto: Beta

Sezonsko variranje kursa

TABAKOVIĆ: Slabljenje dinara nije zabrinjavajuće

InfoBiz -
Guverner NBS Jorgovanka Tabaković poručila je danas da klizanje dinara na nivo viši od 123 dinara za jedan evro nije zabrinjavajuće, te da domaća valuta slabi usled sezonskih uticaja.

"U januaru 2015. je takođe za jedan evro bilo potrebno odvojiti oko 123 dinara. Trenutno su pojačane potrebe za plaćanjem i uvozom energenata"”, rekla je Tabaković nakon što je sa dekanom Ekonomskog fakulteta Branislav Boričićem potpisala Memorandum o poslovnoj saradnji te dve institucije.

Ona je navela da je od početka godine do danas dinar oslabio 1,1 odsto i da je u cilju sprečavanja prekomernog kolebanja kursa NBS intervenisala prodajom 130 miliona evra. Na konstataciju novinara da je za jedan evro u januaru prošle godine bilo potrebno oko 123 dinara, a da je potom dinar bio najjači u oktobru 2015, Tabaković je kazala da zbog uticaja spoljnih okonosti, i zato što je neizvesno kakvu monetarnu politiku će voditi velike centralne banke, ne može sada da oceni da li će dinar i ove godine u oktobru biti najjači u odnosu na evro.

Guverner NBS je istakla da održavanje stabilnosti kursa pomoću deviznih rezervi nije trošak, i podvukla da je prošle godine neto efekat intervencija iz deviznih rezervi bio pozitivan i da su uvećane za pola milijarde evra.

Tabaković je rekla da će dalji smer monetarne politike NBS odrediti okolnosti, i poručila da neće biti zbunjujućih poteza niti signala. Govoreći o uticaju velikih centralnih banaka, ona je rekla da na nas više utiče politika američkog FED, nego Evropske centralne banke..

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track