TUŽNA REALNOST: Srbija sanja da bude kao Čile ili Jermenija
Foto: Beta

Evo koliko smo daleko od najrazvijenijih država

TUŽNA REALNOST: Srbija sanja da bude kao Čile ili Jermenija

InfoBiz -
Da bismo se našli među „35 najjačih zemalja“, kako to premijer planira, za početak treba da napustimo najgoru - 140. poziciju u svetu po odlivu mozgova

BEOGRAD - Da bi se cilj premijera Aleksandra Vučića da Srbija „uđe među 35 najjačih zemalja sveta“ ispunio, mi bi, barem prema svetskim indikatorima na Globalnoj listi konkurentnosti (GIK) Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, trebalo da se izjednačimo sa Čileom, a prema Duing biznis (DB) listi Svetske banke, sa Jermenijom.To znači da bi Srbija sa 94. mesta na GIK listi morala da napravi skok od 59 mesta da bi dostigla trenutnu poziciju Čilea, odnosno za 24 mesta na DB listi da bi zauzela 35. poziciju koju trenutno ima Jermenija.

Ekonomista Ljubomir Madžar ističe za Kurir da je ovaj cilj toliko daleko od stvarnosti da govori o tome da je premijer Vučić neobavešten o tim stvarima ili pak da je to rekao da bi nekoga impresionirao.- Ako smo toliko daleko u nekim kriterijuma na tim listama, onda se taj napredak ne može ostvariti ni za nekoliko decenija. Posebno je zabrinjavajuće to što smo na poslednjem mestu po odlivu talenata. Ta pozicija sadrži ocenu naših najsposobnijih mladih ljudi o perspektivama razvoja naše zemlje - smatra Madžar.Da bi preotela 35. mesto od Čilea na (GIK) listi, Srbija bi s poslednjeg 140. mesta po sposobnosti da zadrži talente morala da napreduje za čak 124 mesta. U naplati poreza morala bi da napravi skok od 102 mesta kako bi se našla na mestu Jermenije.

Komšiluk ćuti i napredujeMAKEDONIJA ZA UZOR!Da bi dostigla cilj da se nađe među 35 najrazvijenijih zemalja, Srbija bi možda trebalo da se ugleda na Makedoniju, koja je na DB listi za 2016. zauzela čak 12. mesto. Iza sebe je čak ostavila u Nemačku (15. mesto). Zanimljivo je to što je po jednom od indikatora, „započinjanju biznisa“, čak dobila bolju ocenu od Singapura, prvoplasiranog na DB listi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track