UBUDUĆE PO KILOMETRU: Zorana Mihajlović ukida duplu naplatu putarine!
Foto: Aleksandar Jovanović/Marina Lopičić

Od 1. oktobra vozači u Srbiji plaćaće jeftiniju drumarinu

UBUDUĆE PO KILOMETRU: Zorana Mihajlović ukida duplu naplatu putarine!

InfoBiz -
Ministarka saobraćaja naložila „Putevima Srbije“ da na relacijama Beograd-Subotica i Niš-Preševo hitno uvedu novi pravedniji sistem naplate korišćenja srpskih drumova. Putarina će se ubuduće plaćati po pređenom kilometru, umesto jednokratne naplate, koja sada važi

BEOGRAD - Takozvana dupla naplata putarina na auto-putu Beograd-Subotica trebalo bi da bude ukinuta 1. oktobra, kad će i na tom delu zaživeti sistem naplate po pređenom kilometru, saznaje Kurir.Naime, „Putevi Srbije“ su od Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture dobili nalog da hitno uvedu naplatu putarine po kilometru na celoj teritoriji Srbije.

Nelogičnosti

To je urađeno da se ne bi dešavalo da istu putarinu, u iznosu od 240 dinara, plaćaju vozači koji pređu 93 kilometra od Beograda do Novog Sada, kao i oni koji putuju svega 8,6 kilometara od naplatne rampe Beška do Inđije. Saznanja Kurira potvrdila je i ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja ističe da je „Putevima“ naloženo da u što kraćem roku prestanu da vozačima naplaćuju duplu putarinu na ovim relacijama.- Naložili smo „Putevima Srbije“ da hitno krenu u sistem naplate putarine po kilometru i da se eliminiše takozvana dupla naplata putarine, koje ima na putu Beograd-Subotica, ali i na auto-putu od Niša do Preševa. Red mora da se uvodi i niko ne sme da trpi i plaća više. Vlada čini mnogo za „Puteve Srbije“, sad su dobili kredite za rehabilitaciju puteva, i to rade dobro, ali moraju i ove anomalije da rešavaju - kaže Mihajlovićeva.Zatvoreni sistemNaplata putarine u jednokratnom iznosu (otvoreni sistem) još uvek se u Srbiji primenjuje na auto-putu Beograd-Subotica i na auto-putu Niš-Preševo na delu od Niša do Leskovca.Kako saznajemo, naplata putarine po pređenom kilometru (zatvoreni sistem) od Beograda do Subotice biće tehnički spremna do 15. septembra, ali zvanično će se primenjivati od 1. oktobra. Na novi sistem naplate od Niša do Leskovca vozači će morati da sačekaju do završetka punog profila puta na toj deonici.

„Putevi Srbije“ Radovi u Vojvodini pri kraju SVE GOTOVO DO 1. OKTOBRADa po nalogu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ubrzano rade na uspostavljanju „zatvorenog“ sistema naplate putarina po pređenom kilometru i na deonicama od Beograda do Subotice i od Niša do Preševa, potvrđuje i izvršni direktor „Puteva Srbije“ Milenko Caković.- Radovi na deonici auto-puta od naplatne stanice Stara Pazova do naplatne stanice Sirig su pri kraju. Po prijemu i obuci neophodnog broja ljudi potrebnih za rad na novootvorenim naplatnim stanicama Maradik, Kovilj, Novi Sad jug i Novi Sad sever, zatvoreni sistem može otpočeti s radom, što se planira početkom oktobra. Planirali smo da se do polovine iduće godine naplata putarine po pređenom kilometru uvede i na deonici od naplatne stanice Sirig do Subotice - kaže Caković i dodaje da će ovaj sistem naplate putarine na deonici od Niša do Preševa biti moguće tek nakon završetka punog profila auto-puta na navedenoj deonici i izgradnje naplatnih stanica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track