UZROCI UNIŠTENJA SRPSKE PRIVREDE: Uzimamo kredite, a dobit ide strancima
Foto: Shutterstock

Analiza

UZROCI UNIŠTENJA SRPSKE PRIVREDE: Uzimamo kredite, a dobit ide strancima

InfoBiz -
Jedan od glavnih razloga nelikvidnosti domaćih kompanija leži u odlivanju profita iz zemlje, u čemu prednjače banke, strani investitori i uvoznici

BEOGRAD - Iznošenje novca iz zemlje glavni je uzrok nelikvidnosti srpske privrede, što se vidi i po tome što ni osam milijardi evra kredita za tri godine nije uspelo da popravi situaciju.Poznati ekonomski portal makroekonomija.org ukazuje na pet načina iznošenja novca iz Srbije, koji praktično potiru sve ono što se u domaću privredu ulaže u međuvremenu.Investicije"Banke iznose ekstraprofit i za 12 godina tako se odlilo više od 30 milijardi evra. Mnoge strane kompanije donele su investicije, a subvencije od 10.000 evra po otvorenom radnom mestu bile su najbolji „ubeđivač“ da dođu u Srbiju. Većina investitora iskoristila je veliku ponudu radne snage, shvatili su da radnici moraju da rade i za samo 200 evra. Zbog ogromne uštede na zaradama radnika ostvarivali su ekstraprofite, koje nisu investirali ponovo već su iznosili van", ukazuje ekonomista Dragan Radović s pomenutog portala, i dodaje da je to donekle odgovor na pitanje kako je moguće da privreda u koju je upumpano osam milijardi evra kredita za nepune tri godine, a čak 1,4 milijarde evra za samo četiri meseca ove godine, bude nelikvidna više nego ikad.

Domaća proizvodnja... Grcamo u dugovima, a napretka nema ili je slabo vidljiv
Domaća proizvodnja... Grcamo u dugovima, a napretka nema ili je slabo vidljiv

"Nameće se samo jedno pitanje - gde je taj novac? Odgovor je jasan. Van zemlje. Iznet je iz Srbije", smatra Radović, koji dodaje da je i uvoz svega i svačega takođe vid urušavanja srpske privrede."Najveća šteta jednoj privredi, a to se desilo našoj, nanosi se tako što se stalno zadužujete, uvozite kapital kako biste ga iskoristili za uvoz robe široke potrošnje, uvoz koji uništava domaću proizvodnju. Samo u 2014. iz Srbije se zvaničnim bankarskim kanalima u svet odlilo 20,478 milijardi evra, a na ime uvezenih artikala i usluga", tvrdi Radović i dodaje da i sami građani uništavaju domaću privredu jer na turističkim putovanjima u inostranstvu potroše milijardu evra godišnje. Sledeći na listi egzekutora domaće ekonomije i privrede je pranje novca.Kriminal"Visokorazvijeni kriminal u Srbiji zaštićenim biznismenima i političarima dozvoljava da godišnje, prema podacima američke organizacije Global fajnenšel integriti, nelegalnim tokovima novca iz zemlje iznesu oko 4,5 milijardi dolara", zaključuje Radović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track