VODIČ ZA GRČKU: Kako najbrže i najjeftinije stići do Egejskog mora
Foto: Promo

Put pod noge

VODIČ ZA GRČKU: Kako najbrže i najjeftinije stići do Egejskog mora

InfoBiz -

Do Egejskog mora brže ćete stići kroz Makedoniju, gde su gorivo i putarine jeftinije, ali je ruta kroz Bugarsku bezbednija

Na putu do girosa, sirtakija i buzukija malo toga se promenilo u odnosu na prošlo leto.Najlakše i najbrže je ići preko Makedonije, ali bi trasa kroz Bugarsku zbog mogućih nemira u najjužnijoj republici bivše SFRJ i završetka oko 54 kilometra deonice auto-puta Niš-Dimitrovgrad ove godine mogla da bude primamljivija.Put do Leptokarije, na primer, preko Makedonije kraći je za oko 70 kilometara ili oko sat vremena, ali i jeftiniji za desetak evra, računajući skuplju putarinu u Bugarskoj.

Ali trasa preko ove države mogla bi da bude primamljivija ove godine jer bi krajem juna trebalo da bude puštena deonica novog auto-puta Niš-Dimitrovgrad od oko 54 kilometra, pa bi se od Beograda do Grčke samo oko 30 kilometara išlo starim putem.

Toliko neizgrađenog auto-puta ima i na trasi preko Makedonije, jer se na dve deonice u dužini od 33 kilometra, u Grdeličkoj klisuri i oko Bujanovca, i dalje gradi. Ali za razliku od „bugarske trase“, ovde se očekuje izmeštanje saobraćaja na alternativne puteve na više mesta. Tas bi na bugarsku stranu mogao da pretegne i ako se iskomplikuje situacija u Makedoniji.Veoma važna stavka je i cena goriva, koja je slična u Makedoniji i Bugarskoj kad je reč o benzinu, ali dizel i tečni naftni gas bolje je kupiti kod Makedonaca.Marija Krivokuća, dežurni dispečer Auto-moto saveza Srbije (AMSS), savetuje vozače da se pre putovanja informišu o potrebnim dokumentima, stanju na prelazima i putevima u AMSS ili u sličnim organizacijama u Makedoniji, Bugarskoj i Grčkoj. Ona navodi da je najbolje koristiti glavne puteve jer su u najboljem stanju i najbezbedniji su.

Vladimir Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja