VOJNIM PENZIONERIMA ZAKINULI 13 MILIJARDI: Evo kako su nasankani bivši pripadnici vojske!
Foto: Thinkstock

ANALIZA

VOJNIM PENZIONERIMA ZAKINULI 13 MILIJARDI: Evo kako su nasankani bivši pripadnici vojske!

InfoBiz -
Fond PIO će na ime neisplaćenog povećanja penzija od 11 odsto iz 2008. godine isplatiti samo sedam odsto povišice

BEOGRAD - Pristajanjem na ponudu države za vraćanje duga nastalog zbog nepovećanja penzija za 2008. godinu, vojni penzioneri gube najmanje 60 odsto onoga što im pripada i što bi mogli da dobiju ako ipak tuže državu, koja se tako spasla dodatnog ceha od 24 milijarde dinara.Naime, država je rekla da je dug prema 57.427 penzionera 20 milijardi dinara na ime 11 odsto neisplaćenog povećanja penzija iz 2008. godine. Međutim, u tu sumu država nije uračunala povećanje od 11 odsto koje su dobili svi penzioneri, već samo oko sedam odsto, čime je izbegla plaćanje dodatnih oko 13 milijardi dinara samo po tom osnovu. Naime, u tih 11 odsto država je uračunala i četiri odsto redovnog povećanja iz 2007. godine, koje se odnosilo samo na pripadnike Vojske Srbije. Pa umesto 15 isplaćuje u stvari sedam odsto.UsklađivanjeTakođe, ukoliko penzioneri pristanu na nagodbu sa državom, neće dobiti zateznu kamatu koja bi im sledovala da su tužili državu, već samo usklađivanje sa troškovima života, čime penzioneri ostaju bez oko 20 odsto uvećane glavnice ili 6,6 milijardi dinara. Na kraju, država neće platiti ni sudske troškove za oko 25.000 tužbi, što je moglo da dostigne i tri milijarde dinara.Sve ovo država je uradila kroz ponudu Ministarstva za rad, koje vodi Aleksandar Vulin, i Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO). Pogodba podrazumeva i usklađivanje glavnice sa troškovima života, a ne sa zateznom kamatom koja se isplaćuje posle sudskog spora i može da dostigne 40-50 odsto glavnice. U najgoroj poziciji su oni koji su podneli sudske tužbe jer osim gubitka na procentu povećanja i na obračunu zatezne kamate, neće dobiti ni sudske troškove, koji su oko 30 odsto glavnice. Oni kao da su dodatno kažnjeni jer su se usudili da tuže državu.PritisakU ovakvoj situaciji neverovatno izgleda zvaničan podatak Fonda PIO da je najmanje 10.000 penzionera odlučilo da povuče tužbe, a da je 33.000 pristalo na ponudu države. Ipak, ponudu nije prihvatilo 24.000 penzionera, a jedan od onih koji ne žele da odustanu od tužbe kaže za Kurir da je ovih dana dobio drugu ponudu Fonda PIO da potpiše vansudsko osiguranje.- To je pritisak na pomalo sluđene penzionere. Teško se živi, pa ponuda od nekoliko stotina hiljada dinara izgleda odlično. Zaboravljaju moje kolege da smo mi to pošteno zaradili, krvarili smo za ovu zemlju. Da ne bude zabune, bila nam je čast, radili bismo to i za džabe, ali ne treba da dozvolimo da nas prave budalama. Bruka je i za državu da nas ponižava - poručio je ovaj pukovnik u penziji.Ustavni sud je, podsetimo, rekao da je 57.247 vojnih penzionera 2008. godine zakinuto za povišicu primanja, zbog čega je krajem 2014. godine bilo 6.000 pravosnažnih presuda.

Asocijacija penzionera VSPOVLAČENJE TUŽBE NAJGORI POTEZVladislav Milosavljević, predsednik Asocijacije penzionisanih pripadnika Vojske Srbije, kaže za Kurir da je ponuda Vlade iznuđeno rešenje i najviše što je trenutno moglo da se dobije.- Ali ne odustajemo od zakinutog povećanja od četiri odsto - dodao je on.Milosavljević je priznao da će glavnica biti manje uvećana na ime troškova života nego da je računata zatezna kamata, kao i da su najgore prošli oni koji su povukli tužbe jer moraju sami da plate sudske troškove.

Fond PIOVLADA HTELA DA ZAŠTITI BUDŽETProblem sa vojnim penzijama nastao je 2008. godine, za vreme vlade Mirka Cvetkovića, ali ni nova vlast 2012. nije ništa uradila da to ispravi. U Fondu PIO kažu za Kurir da niko nije kažnjen ponudom države.- Penzioneri imaju izbor da odmah naplate potraživanja ili u nekom momentu preko suda. Vlada Srbije je odredila ovakvu ponudu da bi zaštitila budžet za dug koji nije napravila - navode u PIO i dodaju da je procenat usklađivanja u skladu sa stavom Vrhovnog kasacionog suda.U Ministarstvu rada nisu imali komentar.

RačunicaZAŠTO JE PONUDA DRŽAVE LOŠA povećanje je umanjeno za četiri odsto, ukupna suma za skoro 40 odstoza one koji pristanu na nagodbu država nudi isplatu troškova života umesto zatezne kamatesamo po osnovu razlike između troškova života i zatezne kamate gubi se 20 odsto potencijalne odštetesvi koji pristanu na nagodbu sami plaćaju sudske troškove, čime mogu da izgube i 30 odsto od dobijene sume

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track