VUČIĆ NA KOPAONIKU: Očekujem da pregovori o prodaji Železare budu uspešni
Foto: Tanjug Oksana Toskic

Biznis forum

VUČIĆ NA KOPAONIKU: Očekujem da pregovori o prodaji Železare budu uspešni

InfoBiz -
KOPAONIK - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da uspešno budu završeni pregovori sa kineskom kompanijom HBIS o prodaji Železare Smederevo i da bi taj proces mogao da bude završen do početka leta.

Vučić je novinarima na konferenciji za novinare na Kopaoniku kazao da se očekuje da predsednik Kine Si Djinping u junu doputuje u Srbiju kada bi bila i finalizovana porodaja Železare Smederevo.

Na pitanje da li će Srbija dobiti podršku Evropske unije za prodaju Železare, Vučić je kazao da se nada da će EU podržati tu transakciju, koja po evropskim pravilima ne sme uključivati državnu pomoć fabrici u Smederevu.

"Do sada smo imali podršku Brisela i Evropske komisije. U poslednjim dokumentima koje smo dobili oni su nas podržali u privatizaciji i mogućnosti da Kinezi otkupe Železaru", kazao je Vučić.

On je istakao da je najveći deo posla u pregovorima sa kineskom kompanijom HBIS koja je zainteresovana da u Smederevu otvori fabriku šavnih cevi u koju bi uložila oko 300 miliona evra, završen, ali da je za zaključenje ugovora potrebna podrška EU koja zabranjuje bilo kakvu pomoć države industriji čelika.

Vučić je kazao i da je u Železari Smederevo zaposleno oko 5.500 ljudi, da ima veliki broj kooperanata i da bi bilo veoma značajno da uspešno da bude završena privatizacija tog preduzeća koje je u vlasništvu države od januara 2012. kada je za jedan dolar otkupljeno od američkog Ju-Es stila, koji je bio vlasnik te kompanije od 2003. godine.

Premijer je naglasio da će se država boriti i za RTB Bor, jer to preduzeće i Železara Smederevo imaju strateški i regionalni značaj za Srbiju i sa kooperantima zapošljavaju oko 25.000 ljudi što, kako je rekao, nema mnogo veze sa politikom.

Ministarstvo privrede objavilo je pre par dana tender za prodaju Železare Smederevo po početnoj ceni od oko 45,7 miliona evra. Rok za dostavljanje zahteva za otkup prodajne dokumentacije je 22. mart, a prijave za učešće u nadmetanju za kupovinu Železare mogu da se dostave do 30. marta. Otvaranje ponuda je 1. aprila.

Železarom od aprila prošle godine upravlja holandska firma HPK inženjering sa kojom je vlada potpisala sporazum nakon neuspešnog tendera za prodaju smederevske čeličane, na koji se javio samo američki Esmark. Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine i on je bio nesupešan, jer nije stigla nijedna obavezujuća ponuda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track