VIDEO VUČIĆ U PEKINGU: Sa CRBC o auto-putu i Industrijskom parku
Foto: Vlada Srbije

Plan za saradnju s Kinom u narednih 5 godina

VIDEO VUČIĆ U PEKINGU: Sa CRBC o auto-putu i Industrijskom parku

InfoBiz -
PEKING - Premijer Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas posetu Kini susretom sa predstavnicima kompanije CRBC u Pekingu.

Na sastanku se razgovaralo o izradi studije izvodljivosti za izgradnju Industrijskog parka u Srbiji, kao i izgradnji dela autoputa Koridora 11, na deonicama Surčin-Obrenovac i Čačak-Požega, čija izgradnja bi trebalo da počne u najskorijem roku.

U toku popodneva premijer Vučić će posetiti sedište kompanije Poli i CMEC i prisustvovati radnoj večeri sa predstavnicima kompanije HBIS zainteresovanim za privatizaciju Železare Smederevo.

Inače, sprski premijer i predsednici vlada zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ), koji učestvuju na Četvrtom samitu u kineskom gradu Sudžou, danas su nastavili svoje aktivnosti u Pekingu, do koga su sa kineskim premijerom Li Kećijangom putovali brzim vozom preko Šangaja.

Mihajlović: Odnosi s Kinom idu uzlaznom linijom

- Odnosi Srbije i Kine idu uzlaznom linijom, a do kraja godine očekujemo početak radova na pruzi Beograd-Budimpešta, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je u izjavi novinarima u Privrednoj komori Srbije istakla da je sve što je u Kini potpisano, a ima veze sa saobraćajem i građevinarstvom, unapred pripremilo ministarstvo na čijem je čelu. Odgovarajući na pitanje zašto nije u Kini sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ona je ponovila da je tako dogovoreno, i dodala da ne treba praviti nikakvu mistifikaciju oko njenog neodlaska u tu zemlju. "U našoj vladi se sve dogovara, svaki posao koji se radi. Nisam u Kini jer sam imala druge obaveze dogovorene sa premijerom, kao što svaki dan dogovaramo šta nas čeka u toku dana ili nedelje", istakla je Mihajlović.

Što se tiče saradnje sa Kinom, ona je podsetila da je prošle godine na Samitu 16 plus jedan u Beogradu dogovorena modernizacija pruge Beograd - Budimpešta i istakla da će radovi, kao što je i najavljeno, početi još ove godine.

"Radovi će početi do kraja godine. Ono što smo dogovorili se realizuje", poručila je Mihajlović. Ona je kazala da se na opštem ugovoru radilo, na tome je radio i CIP i kineski partner. Takođe je izrazila zadovoljstvo i napretkom u izgradnji Koridora 11, ali i dodala da su dogovori vezano za Zzelezaru Smederevo veoma bitni. "Sve ide svojim tokom, uzimajući u obzir sve što se dešava u svetu. Naši odnosi sa Kinom su na uzlaznoj liniji", zaključila je Mihajlović.

(Foto: Vlada Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track