Vujović: Julski suficit u budžetu oko milijardu dinara
Foto: Tanjug Tanja Valič

Bolje od 95 odsto zemalja u Evropi

Vujović: Julski suficit u budžetu oko milijardu dinara

InfoBiz -
Govoreći u Skupštini Srbije, podvukao je i da se deficit budžeta od početka godine, a zaključno sa julom kreće između 25 i 30 milijardi dinara

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je u julu zabeležen minimalni suficit u budžetu od oko milijardu dinara.

On je, govoreći u Skupštini Srbije, podvukao i da se deficit budžeta od početka godine, a zaključno sa julom kreće između 25 i 30 milijardi dinara. „To je četiri ili pet puta manje od ciljane vrednosti koju je podržao MMF, i tri puta manje od nivoa kriterijuma iz Mastrihta.

Prema tome, to je bolji rezultat nego što ima 95 odsto zemalja u Evropi”, rekao je Vujović i dodao da se stvari kreću na bolje, iako će trebati još truda. On je naveo da su rezultati u prerađivačkoj industriji pozitivni, u Železari Smederevo su dobri, kao i u hemijskom kompleksu. Zato su, rekao je on, projekcije privrednog rasta bile prvo minus 0,5 odsto, pa su korigovane na nulu, a verovatno će, kaže on biti korigovane na plus 0,5 odsto za 2015. godinu.

Vujović je naglasio da je suština fiskalne konsolidacije da se otklone strukturni disbalansi i da se izađe sa održivim nivoom troškova. „MMF je tu samo svedok tog procesa i neko ko potvrđuje validnost, a mi sami pravimo program, sami smo sve skockali i dogovorili prošle jeseni“, rekao je on. Kako je naveo, vlada već od novembra ostvaruje dva, tri puta bolje rezultate nego što se obavezala sebi i dobila podršku MMF-a i međunarodne zajednice. „Sad, da li se to nekome sviđa ili ne sviđa to je drugo pitanje“ zaključio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track