Za opstanak 162 firme ostalo četiri miliona evra
Foto: Tanjug

U pozadini pregovora sa MMF

Za opstanak 162 firme ostalo četiri miliona evra

InfoBiz -
Poverioci od juna mogu da ugase RTB „Bor“, „Petrohemiju“ i „Paraćinku“ jer država nema novca, a ni prava, prema aranžmanu, da sačuva 40.000 radnih mesta

BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počela je juče zvanične razgovore s delegacijom Srbije u svetlu činjenice da od juna preti stečaj za 162 firme u restrukturiranju jer ove godine država na njih može da potroši samo četiri miliona evra, što je premalo da sačuva oko 40.000 radnih mesta u njima.Na čelu misije MMF je Zuzana Murgasova, a u delegaciji Srbije na sastanku u Narodnoj banci Srbije bili su guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković i ministri finansija i privrede Dušan Vujović i Željko Sertić sa saradnicima. Misija MMF je u Beogradu od 29. aprila, a planirano je da razgovori povodom prve revizije aranžmana sa MMF traju do 12. maja.Zaštita 162 preduzeća u restrukturiranju, u kojima radi oko 40.000 radnika, od naplate poverilaca po odluci Ustavnog suda prestaje da važi 31. maja. To znači, na primer, da će „Srbijagas“ moći da naplati 220 miliona dinara, za koliko je blokirao paraćinsku „Staklaru“, što bi, kako su izjavili sindikalci, značilo ključ u bravu za ovog proizvođača stakla.Ali i poverioci RTB „Bor“, „Petrohemije“, „Galenike“, „Ikarbusa“ sudskim putem, koristeći izvršitelje, mogu da naplate svoja potraživanja. Ujedno će to značiti propast ovih preduzeća, koja sada preživljavaju jer niko ne sme da im naplati ono što duguju.- Po dogovoru sa MMF, ove firme ne smeju da dobijaju nikakve državne subvencije. Tačnije, za njih je izdvojeno samo četiri miliona evra, što je „kap u moru“ jer duguju ili im je za poslovanje neophodno na stotine miliona evra godišnje. Ove i sve ostale društvene firme, kako sada stvari stoje, moraju do kraja godine ili da se privatizuju ili da odu u stečaj - navodi sagovornik Kurira iz Vlade Srbije.Glavne teme prve revizije trogodišnjeg aranžmana vrednog 1,2 milijarde evra biće stanje u javnim finansijama Srbije, restrukturiranje javnih preduzeća, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i privatizacija.Prema rečima ministra privrede, sa MMF se juče nije pričalo o poskupljenju struje, ali jeste o nenaplativim kreditima i državnoj pomoći, kao i o tome kako da se ubrzaju restrukturiranje i privatizacija javnih preduzeća.- Nema produžavanja nikakvih rokova. Sada je ostalo da se operativno vidi kako u narednim koracima ubrzati neke elemente - rekao je ministar Sertić.

Pavle PetrovićRESTRUKTURIRANJE KLJUČNOPredsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ne očekuje da će Srbija u 2015. godini zabeležiti privredni rast, a smatra da će MMF dati pozitivnu ocenu kad je u pitanju fiskalni deficit, s tim da će se glavni razgovori voditi o preduzećima u restrukturiranju, privatizaciji i reformi zapošljavanja u javnom sektoru. Savet, rekao je Petrović za RTS, ne vidi prostor za povećanje plata i penzija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track