ŽELEZARA: Bojković podržao odbijanje ponude Esmarka
Foto: Beta

Ima boljih mogućnosti za tu fabriku

ŽELEZARA: Bojković podržao odbijanje ponude Esmarka

InfoBiz -
Izvršni direktor smatra da bi deo stranog menadžmenta mogao da donese ono što nedostaje Železari Smederevo, a to su tri stvari - nabavka sirovina, prodaja i u okviru finansija odnosi sa bankama

BEOGRAD - Izvršni direktor Železare Smederevo i predsednik Komisije za privatizaciju srpske čeličane Bojan Bojković izjavio je danas da apsolutno podržava nepotpisivanje predloga ugovora sa američkom kompanijom "Esmark", jer, prema njegovim rečima, ima boljih mogućnosti za tu fabriku.

Bojković je rekao da postoji dobra osnova da ta fabrika radi profitabilno i da bude internacionalna kompanija, ocenivši da je Železari potreban "novac za sirovine, ali i obrtni kapital". Izvršni direktor Železare Smederevo je istakao da fabrika ima 5.000 zaposlenih i potencijal da obrće 1,2 - 1,3 milijarde dolara. On je precizirao da je Železara Smederevo do sada proizvodila oko 50.000 do 55.000 tona gotovih proizvoda, a da ima kapacitet da pravi 180.000 tona gotovih proizvoda na mesečnom nivou.

Bojković smatra da bi deo stranog menadžmenta mogao da donese ono što nedostaje Železari Smederevo, a to su tri stvari - nabavka sirovina, prodaja i u okviru finansija odnosi sa bankama. Izvršni direktor Železare Smederevo je istakao da je država Srbija pokazala da ima dovoljno stručne ljude da pregovara sa ozbiljnom kompanijom o komplikovanom i specifičnom ugovoru.

Na pitanje novinara da li je "kamen spoticanja" bio oko otpuštanja ljudi, Bojković je odgovorio "nikakve čvrste garancije nismo mogli da dobijemo".Predstavnik sindikata Železare Smederevo Siniša Prelić je u istoj emisiji rekao da je vlada pokazala transparentnost, gde su i radnici bili uključeni, pokazala odgovornost ne samo prema Železari i njenim radnicima, nego i prema kompletnom gradu i Srbiji.Prelić je rekao da je vest o nepotpisivanju ugovora kod radnika dočekana sa olakšanjem, jer su oni svesni da će ostati svi na svojim radnim mestima i da oni očekuju da se nađe neko trajnije rešenje.Prelić je dodao da očekuje povećanje proizvodnje i da se u sindikatu nadaju boljem standardu i boljoj plati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track