CARSTVO BAHATOSTI U TOZI MARKOVIĆU: Rukovodioci krali, ponižavali radnike i otpuštali trudnice
Foto: Sasa Urosev

Ni sud im ništa ne može

CARSTVO BAHATOSTI U TOZI MARKOVIĆU: Rukovodioci krali, ponižavali radnike i otpuštali trudnice

Društvo -
Dejan Babić i njegovi saradnici nisu samo od giganta napravili bogalja, nego se i loše ophodili prema zaposlenima - kaže bivša radnica Sunčica Aleksić

KIKINDA - Pravda je spora, ali dostižna. Tako hapšenje biznismena Dejana Babića, većinskog vlasnika "Toze Markovića" i još šestoro osoba, bivših direktora i članova UO, komentarišu radnici fabrike koja je do guše u dugovima, a od aprila prošle godine, u radnom stečaju. Među njima je i Sunčica Aleksić (30) iz Kikinde, koja je bez posla ostala u četvrtom mesecu trudnoće. Istu sudbinu doživele su još dve radnice:

- Dejan Babić i njegovi saradnici nisu samo od giganta napravili bogalja, nego se i loše ophodili prema zaposlenima. Svega je bilo, nipodaštavanja, mobinga... Sunovrat je krenuo 2006. godine, kad je fabriku preuzela Babićeva firma ITH- rezignirano priznaje Sunčica i nastavlja:

- U okviru programa “Prva šansa", zaposlila sam se 25. februara 2011. godine. Primljena sam na 12 meseci, sa obavezom poslodavca da me zadrži još toliko. Vrlo brzo sam unapređena u poslovođu. U međuvremenu sam zatrudnela. Odbili su da mi produže ugovor o radu, kad sam bila u četvrtom mesecu trudnoće. Od tada traje moja bitka za pravdu- priča Sunčica i nastavlja:

-Spor sa “Tozom Marković” izgubila sam u kikindskom Osnovnom sudu, Apelacionom u Novom Sadu i na Vrhovnom kasacionom sudu. Na mene su pali sudski troškovi od 69.000 dinara, a stiglo je i rešenje sudskih izvršitelja. Uputila sam žalbu Ustavnom sudu, jer smatram da sam pretrpela diskminaciju, povredu prava na pravično suđenje i na jednaku zaštitu. Pozivam se na presudu koleginice. U sporu sa “Tozom Marković”, Vrhovni kasacioni sud presudio je u njenu korist. Nelogično je da u identičnoj životnoj i pravnoj situaciji, ona spor dobije, a ja izgubim-kaže Sunčica.

Ilija Drljić
Ilija Drljić

Ilija Drljić, predsednik SSS za opštine Kikinda, Čoka, Nova Crnja i Novi Kneževac, kaže da je pomno pratio ovaj slučaj, jer se radilo o velikoj bahatosti poslovodstva "Toze Marković":

- Nisu se zadovoljavali samo pljačkom fabrike nego i kršenjem osnovnih Ustavom zagarantovanih prava. Nadam se da će u slučaju Sunčice, Ustavni sud ipak doneti pravednu odluku. Što se tiče hapšenja vlasnika "Toze Marković" i njegovih saradnika, verujem da će završiti tamo gde je, u ozbiljnim državama, lopovima i mesto. Očekujem da se bar deo otetog novca vrati fabrici "Toza Marković"- kategoričan je Drljić.

„Zamenjene“ zato što su trudne

Kao pokriće za otkaze trudnim radnicama, u „Tozi Markoviću“ tada su naveli da su se ugovorom sa NZS obavezali da, u slučaju da nisu zadovoljni pripravnikom, mogu da zasnuju radni odnos sa drugim sa njihove evidencije, istog zanimanja i stepena obrazovanja. U obrazloženju upućenom NSZ, pisalo je da one nisu “zamenjene” jer su bili nezadovoljni njihovim radom, nego zato što “se nalaze na trudničkom bolovanju”.

Temeljna istraga: Bankrot ili reorganizacija

Prema saznanjima Kurira, istraga o maverzacijama u fabrici “Toza Marković”, trajala je duže od godinu i po. Policija traga za Dejanom T. (46) i Aleksandrom F. (32), bivšim direktorkama firme ITH i članicama UO"Toza Marković". One se ,najverovatnije , ne nalaze u Srbiji. Inače, ukupna dugovanja „Toze Marković“ i obaveze na ime jemstva iznose oko 50 miliona evra. Ostaje da se vidi da li će fabrika bankrotirati, ili će poverioci prihvatiti plan reorganizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track