NOVA VLADA SRBIJE! Vučević za premijera, ovo su ministri u Nemanjinoj 11! Sutra Skupština, EKSPOZE i plan rada novog kabineta
Foto: Zorana Jevtić

kurir na licu mesta, posle sednice predsedništva sns

NOVA VLADA SRBIJE! Vučević za premijera, ovo su ministri u Nemanjinoj 11! Sutra Skupština, EKSPOZE i plan rada novog kabineta

Politika -

Za šefa diplomatije Marko Đurić, šef MUP Dačić, a na čelu resora finansija ostaje Mali. Gašić za ministra odbrane, Zlatibor Lončar za ministra zdravlja, Selaković ministar kulture, a ministarsko mesto dobio i Vulin

BEOGRAD - Srpska napredna stranka održala je jutros sednicu Predsedništva s početkom 9 časova, u sedištu stranke u Novom Beogradu.

Sednica je završena nešto pre 10 časova posle čega se obratio lider stranke Miloš Vučević sa predlogom sastava nove vlade Srbije.

SNS, SNS predsedništvo
foto: Zorana Jevtić

On je na samom početku rekao da će predložiti predsednici Skupštine Ani Brnabić da sutra bude sednica na kojoj će se raspravljati o sastavu nove vlade i na kojoj će on kao mandatar predstaviti plan rada i izložiti svoj ekspoze.

Vučević je nakon sednice Predsedništva SNS kazao novinarima da će predložiti da Ivica Dačić bude ministar unutrašnjih poslova, a Siniša Mali ministar finansija.

1 / 34 Foto: Zorana Jevtić

09.55 - Da ne okolišam, ovo je predloženi sastav nove vlade! Mandatara znate a za članove vlade njih ću sutra predložiti Skupštini - Siniša Mali, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, Irena Vujović, Aleksandar Martinović, Goran Vesić, Dubravka Đedović Handanović, Maja Popović, Jelena Žarić Kovačević, Tomislav Žigmanov..., kazao je Vučević i dodao:

Bratislav Gašić je predložen za ministra odbrane, a Zlatibor Lončar za ministra zdravlja, Nikola Selaković je ministar kulture, a ministarsko mesto dobio je i Aleksandar Vulin. Ministar spoljnih poslova je Marko Đurić.

Posle 20 godina imamo ministarku iz Niša, ministra iz Uba, a u vladi je i 10 dama, kazao je Vučević dodavši da od 31 ministra, potpuno novih je 8. Četvoro predloženih nisu članovi nijedne stranke. On je kazao da je "prirodno najviše" ministara iz Beograda, ali da ih ima iz Novog Sada i Vojvodine dok će "posle 20 godina jedna ministarka biti iz Niša".

Irena Vujović je kandidat za ministarku za zaštitu životne sredine, Goran Vesić za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a Dubravka Đedović Handanović za ministarku rudarstva i energetike.

Miloš Vučević, SNS, sednica SNS, Ana Brnabić, Maja Gojković
foto: Zorana Jevtić

Tomislav Momirović za ministra unutrašnje i spoljne trgovine, Maja Popović za ministarku pravde, Tanja Miščević - ministarka za evrointergracije, a Slavica Đukić Dejanović verovatno ostaje ministarka prosvete.

Nemanja Starović predložen je za ministra za zapošljavanje, rad, boračka i socijalna pitanja, Milica Đurđević Stamenkovski za ministra za brigu o porodici i demografiji.

Vučević je naveo da će Milana Krkobabića predložiti za ministra za brigu o selu, Dejana Ristića za ministra informisanja i telekomunikacija, Darka Glišića za ministra za javna ulaganja. Novica Tončev, Usame Zukurlić, Nenad Popović i Tatjana Macura predloženi su da budu ministri bez portfelja.

Kompletan spisak

Siniša Mali – prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija,

Ivica Dačić – potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova,

Irena Vujović – potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine i vodoprivrede,

Aleksandar Vulin – potpredsednik Vlade,

Goran Vesić – ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,

Dubravka Đedović Handanović – ministarka rudarstva i energetike,

Tomislav Momirović – ministar unutrašnje i spoljne trgovine,

Maja Popović – ministarka pravde,

Jelena Žarić Kovačević – ministarka državne uprave i lokalne samouprave,

Tomislav Žigmanov – ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog,

Bratislav Gašić – ministar odbrane,

Marko Đurić – ministar spoljnih poslova,

Tanja Miščević – ministarka za evropske integracije,

Slavica Đukić Dejanović – ministarka prosvete,

Adrijana Mesarović – ministarka privrede,

Aleksandar Martinović – ministar poljoprivrede,

Zlatibor Lončar – ministar zdravlja,

Nemanja Starović – ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,

Milica Đurđević Stamenkovski – ministarka za brigu o porodici i demografiju,

Zoran Gajić – ministar sporta,

Nikola Selaković – ministar kulture,

Milan Krkobabić – ministar za brigu o selu,

Jelena Begović – ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija,

Husein Memić – ministar turizma i omladine,

Dejan Ristić – ministar informisanja i telekomunikacija,

Darko Glišić – ministar za javna ulaganja,

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura – ministri bez portfelja.

Mandatar za novu pokrajinsku vladu je Maja Gojković a rok za izbor je duži, 9. maj.

On je nakon sednice Predsedništva SNS kazao da je ta odluka doneta jednoglasno i da će Gojkovićeva početi ubrzo da razgovara sa poslaničkim grupama.

"Ona je dobila što se tiče stranke podršku da sastavi Pokrajinsku vladu, tu je nešto duži rok, čini mi se 9. maj", rekao je Vučević.

SNS, SNS predsedništvo, Maja Gojković
foto: Zorana Jevtić

- Veliko hvala Ani Brnabić, rekao je Vučević pomenuvši njenih 7 uspešnih godina kojima je dominirala borba protiv kovida, rat u Ukrajini...

SNS, SNS predsedništvo, Ana Brnabić
foto: Zorana Jevtić

- Pobeda na izborima nije trofej, nego naša obaveza, da slušamo građane, da vodimo računa o njihovim životnim potrebama, a ne da se hvalimo procentima... Politika nije pobeda nego dužnost da služimo građanima i to je prava pobeda u koju mi verujemo - kazao je Vučević koji je naglasio da je EXPO 2027 motor razvoja Srbije.

1 / 36 Foto: Zorana Jevtić

On je čak dvaput pojasnio da sve što se radi na polju infrastrukture u Srbiji nije zbog neke statistike nego zbog ljudi, putevi, pruge služe za to da što pre i brže dođete svojoj porodici a ne da bi se radilo samo da bi se radilo. On je naglasio da sve što se radi, radi se u interesu građana, da njima bude lakše i bolje.

"Mi ćemo priznati izborne rezultate isto veče, bez drame"

- Sviće nova zora, verujem da dolazi bolje vreme za Srbiju, gde god građani budu glasali i kako budu glasali, mi ćemo priznati izborne rezultate isto veče, bez drame... - naglasio je Vučević.

- Čekaju nas dva dana dinamične rasprave u Skupštini Srbije. Čeka nas nastavak kampanje za lokalne izbore. Pobeda je naša obaveza, kazao je Vučević dodavši da je deo opozicije, koji je najavio da neće učestvovati na izborima 2. juna, došao do zaključka "da ne može da pobedi i time aboliraju sebe za politički neuspeh".

Sednicom vrha SNS predsedavao je predsednik stranke Miloš Vučević.

Vučić o novoj Vladi Srbije

Negde oko 33-35 odsto će biti potpuno novi ljudi koje nikada niste videli u Vladi. Biće onih koje niste videli u ovoj Vladi, ali su vam poznati od ranije. Verujem da će uspeti da zadrže kurs Srbije, naravno, prema EU, ali kurs nezavisne Srbije, koja neće da nas svađa sa tradicionalnim prijateljima, već one koja će sa njima da sarađuje. O takvoj Srbiji sanjam - rekao je Vučić.

Dolazak lidera stranke na sednicu

SNS, SNS predsedništvo
foto: Zorana Jevtić

Potpredsednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke Ana Brnabić rekla je u subotu da pretpostavlja da bi sednica Predsedništva SNS na kojoj će biti reči o predlogu za sastav članova vlade mogla da bude održana u narednih 48 sati.

Bonus video:

00:12

Aleksandar Vučić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track