DA LI ĆE NADLEŽNI REAGOVATI? Protiv agencije čiji se autobus prevrnuo putnici podnosili prijave!
Foto: Jelena Rafailović

Odgovornost

DA LI ĆE NADLEŽNI REAGOVATI? Protiv agencije čiji se autobus prevrnuo putnici podnosili prijave!

Društvo -
U anonimnim prijavama koje je dobila turistička inspekcija tvrdi se da agencije "Helena“ i "Barcino turs“ imaju neprijavljene radnike, izbegavaju da plaćaju PDV

BEOGRAD - Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u u aprilu ove godine imalo pune ruke posla jer je proveravala mnogobrojne anonimne žalbe na rad turističkih agencija među kojima se našla i agencija "Barcino turs" čiji se autobus prevrnuo jutros kod Bubanj potoka.

O nepravilnostima u radu turističkih agencija Kurir je još tada opširno pisao, kada je turistička inspekcija "češljala" agenciju "Helena" i već pomenutu "Barcino turs".

Bez namere da dovodimo u direktnu vezu tragičnu nesreću koja se dogodila jutros i pritužbe građana, postavlja se pitanje šta je potrebno da se dogodi kako bi nadležni državni organi reagovali i zabranili neprofesionalan rad u poslovanju turističkih agencija.

"U anonimnim prijavama koje je dobila turistička inspekcija tvrdi se da agencije „Helena“ i „Barcino turs“ imaju neprijavljene radnike, izbegavaju da plaćaju PDV, kao i da nisu platile porez na dobit za protekli period. U prijavama je navedeno da ove agencije nisu izmirile obaveze za hotele za prošlu godinu ni prema grčkom partneru. Tvrdi se i da ove dve firme međusobno razmenjuju vile kako bi se što teže ušlo u trag novcu od aranžmana. Zbog opasnosti da rade nešto nezakonito što bi dovelo do zatvaranja ovih agencija koje imaju stotine zakupljenih kreveta u Grčkoj, a što bi moglo da se obije o glavu hiljadama putnika, turistička inspekcija je počela da ih proverava", tvrdio je tada izvor Kurira.

Da su provere ovih turističkih agencija vršene, Kuriru je tada potvrđeno i u Ministarstvu.

"Tokom prošle godine turistička inspekcija je primila 12 prijava građana protiv agencije „Barcino“, i jednu protiv agencije „Helena travel“. Ove godine primljene su po dve prijave protiv ovih agencija, koje su se uglavnom odnosile na finansijsko poslovanje agencija i povredu radnog prava i te prijave su prosleđene nadležnim organima. U svim slučajevima kad su se prijave putnika odnosile na neizvršenje programa putovanja i kad je kontrolom inspektora utvrđeno da su prijave bile opravdane, inspektori su preduzeli zakonom propisane mere. U kontrolama navedenih agencija pred početak zimske i letnje sezone nisu utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti turističke inspekcije", rekli su u tom ministarstvu.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track