IZGRADNJA BLOKA 3 TE KOSTOLAC: Antić pozvao poslanike da odobre kineski kredit
Foto: Zorana Jevtic

Sednica skupštine Srbije

IZGRADNJA BLOKA 3 TE KOSTOLAC: Antić pozvao poslanike da odobre kineski kredit

Društvo -
Kredit za izgradnju novog bloka snage 350 megavata i proširenje kopa Drmno s devet na 12 milona tona uglja godišnje, iznosi 608,26 miliona dolara, s rokom otplate od 20 godina, uključujući grejs period od sedam godina, i s kamatnom stopom od 2,5 odsto godišnje", rekao je Antić

BEOGRAD - Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić pozvao je danas poslanike da ratifikuju ugovor o kreditu kineske Eksim banke od 608,26 miliona dolara koji će omogućiti izgradnju trećeg bloka u Termoelektrani Kostolac B.

On je u Skupštini Srbije, obrazlažući predlog zakona kojim se ratifikuje taj ugovor, rekao da će kredit omogućiti da se realizuje izuzetno vazan projekat za Srbiju koji će obezbediti stabilnost energetskog sistema i snabdevanje strujom.

Antić je kazao da je Vlada Srbije uspela da se s kineskom stranom dogovori o mnogo boljim uslovima kredita, nego za prvu fazu projekta u Termoelektrani Kostolac B, gde je za revitalizaciju dva bloka i odsumporavanje dima, rok otplate bio 15 godina, a grejs period pet godina.

"Kredit za izgradnju novog bloka snage 350 megavata i proširenje kopa Drmno s devet na 12 milona tona uglja godišnje, iznosi 608,26 miliona dolara, s rokom otplate od 20 godina, uključujući grejs period od sedam godina, i s kamatnom stopom od 2,5 odsto godišnje", rekao je Antić.

On je istakao da je reč o finansijski izuzetno povoljnom aranžmanu, jednom od najboljih koji je ugovoren za tako velike projektne investicije u Srbiji.

"To je izuzetno važna investicija za Srbiju, za čitav naš energetski sistem i za budućnost čitave privrede, jer predstoji nam novi prvredni rast i razvoj, a zbog toga nam trebaju nove količine električne energije", istakao je Antić.

Rekao je da će kineski kredit omogućiti izgradnju prvog velikog energetskog objekta u Srbiji posle više od dve decenije.

"Izgradnja novog bloka u Termoelektrani Kostolac B doneće 500 novih radnih mesta", kazao je Antić. Po rečima ministra, novi Zakon o energetici, donet pred kraj prošle godine podstaći će investicije u energetiku i izgradnju objekata za korišćenje obnoljivih izvora, te predstoji ekspanzija izgradnje.

Antić je rekao da je suština predloženih izmena Zakona o privrednim društvima da se otkloni mogućnost štetnih posledica za bilanse pre svega Telekoma Srbije.

Dodao je da je bitno da se predloženo rešenje usvoji do 25. janura, kako bi se broj akcija i vlasnička struktura Telekoma Srbije sačuvali na sadašnjem nivou i da ne bi došlo do poremećaja u bilansima te kompanije.

Izmenama zakona o privrednim društvima je predviđeno da akcionarsko društvo koje nije javno, odnosno koje nije na berzi, može da zadrži do 20 odsto sopstvenih akcija, umesto do 10 odsto, kako je predviđeno važećim zakonom. Antić je rekao i da se predloženim izmenama Zakona o Fondu za razvoj predviđa da Fond garantuje za obaveze samo svojom imovinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja