APLAUZ, ZVIŽDUCI I ROKENROL: Šta se sve dešavalo dok je Vučić polagao zakletvu!
Foto: EPA, Kurir

SAMO U KURIRU

APLAUZ, ZVIŽDUCI I ROKENROL: Šta se sve dešavalo dok je Vučić polagao zakletvu!

Politika -

Ustoličenje Dojučerašnji premijer na svečanoj sednici Skupštine Srbije preuzeo dužnost predsednika, a u prvom govoru poručio da će raditi na tome da Srbija bude srećnija zemlja.

Aleksandar Vučić novi je predsednik Srbije. On je u Domu Narodne skupštine juče tačno u podne položio zakletvu, čime je i zvanično stupio na dužnost šefa države, na kojoj će se nalaziti narednih pet godina. Novi predsednik je poručio da će za Srbiju i njenu budućnost uraditi „bukvalno sve“, a da zauzvrat neće tražiti ništa.

Vučić je zakletvu položio držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, ispod kojeg se nalazila verna replika Miroslavljevog jevanđelja.

foto: Marina Lopičić, Vladimir Milovanović, Printscreen

Ostaće sud istorije

- Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiji kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti - izgovorio je tekst zakletve Vučić, posle čega je hor otpevao himnu Srbije „Bože pravde“.

Novoizabrani šef države potom se obratio prisutnima u skupštinskoj sali.

- Za Srbiju, za njene građane, za budućnost koju treba da osvojimo moram da dam bukvalno sve, i za to ne mogu, ne želim i neću da dobijem bukvalno ništa, osim suda koji će, o tome šta sam radio, ostati u istoriji. Za mene taj sud je jednak onom strašnom, konačnom i predstavlja i najveću opomenu i najbolje uputstvo za sve što, u periodu koji je ispred mene, imam, i moram i hoću da uradim - rekao je on.

Porodica prva čestitala

Vučić je istakao da je pred njim da pronađe put.

- Srbija je dobila predsednika koji će se boriti za nju svim srcem, svom snagom i energijom. Verujem da ću, uz vašu pomoć, dragi građani Srbije, umeti da odgovorim na svako pitanje i na svaki zahtev, na svaki izazov koji je preda mnom. A ja ovu zemlju volim iznad svega. I to će me činiti veoma hrabrim predsednikom - izjavio je novi predsednik Srbije.

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću među prvima su stupanje na novu dužnost čestitali članovi porodice - ćerka Milica, sin Danilo, majka Angelina i otac Anđelko. Članovi Vučićeve porodice potom su primali čestitke od zvanica i poslanika.

Podrška pristalice

SNS ISPRED SKUPŠTINE

Vučić se neposredno pred ulazak u Skupštinu Srbije obratio pristalicama SNS koje su došle da mu daju podršku. - Kao predsednik obećavam da ću u vaše ime čuvati mir i stabilnost, čuvati i braniti budućnost naše dece. I da ću se uvek boriti za vašu decu, jednako kao i za moju. Beskrajno vam hvala na veličanstvenom dočeku - rekao je Vučić.

foto: Marina Lopičić, Vladimir Milovanović, Printscreen

Savladale ga emocije RODITELJIMA I DECI SLAO POLJUPCE

Nakon što je položio zakletvu, Vučića su savladale emocije, pa se okrenuo prema galeriji u kojoj su mu sedeli otac Anđelko, mama Angelina, sin Danilo i ćerka Milica i poslao im poljubac.

foto: Marina Lopičić, Vladimir Milovanović, Printscreen

Zvanice

DODIK, MILUTINOVIĆ, PATRIJARH, MALI, DIKOVIĆ...

Osim članova Vlade i narodnih poslanika, polaganju zakletve prisustvovali su i odlazeći predsednik Tomislav Nikolić, bivši predsednici Milan Milutinović i Zoran Lilić, predsednik i premijerka RS Milorad Dodik i Željka Cvijanović, patrijarh Irinej, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, predstavnici diplomatskog kora.

Sanja Đurić

foto: Kurir

NAJBOLJI KULINARSKI DODATAK - GURMAN

foto: Kurir

DANAS U KURIRU: Ukus proleća na vašoj trpezi

U današnjem poklon dodatku Gurman pronaći ćete čitavu paletu ukusnih recepata koji će vašu trpezu učiniti neodoljivom.

Otkrivamo vam sve o veštačkim zaslađivačima, saznaćete kakvu ulogu oni imaju kod regulisanja telesne mase i nivoa šećera u krvi kod dijabetičara, kao i sve o hranljivim vrednostima ploda badema.

Ne propustite Kurir jer vas i danas čeka Gurman, najbolja zbirka recepata i kulinarskih saveta!

foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track