ZAŠTITNIK GRAĐANA POVODOM NAPADA NA NOVINARE: Policija nije ništa učinila da ne dođe do nasilja
Foto: TANJUG

Obezbedjenje ne sme da primenjuje silu

ZAŠTITNIK GRAĐANA POVODOM NAPADA NA NOVINARE: Policija nije ništa učinila da ne dođe do nasilja

Politika -

BEOGRAD - Vršilac dužnosti zaštitnika gradjana Miloš Janković rekao je danas, povodom fotografija na kojima se vidi nasilje nad novinarima i pristalicama opozicije u centru Beograda u danu kada je Aleksandar Vučić preuzeo dužnost predsednika Srbije, da obezbedjenje tog skupa nije imalo prava da vrši nasilje nad gradjanima, dok je policija ta koja je trebalo da reaguje.

foto: E stock

"Redarska služba, odnosno obezbedjenje je dužno da vodi računa da ne dodje do remećenja tog skupa, ali ukoliko dodje do problema ili incidenata onda se zove policija. Obezbedjenje nema prava da primenjuju silu", rekao je Janković na RTV-u.

On je najavio da će institucija Zaštitnika gradjana pokrenuti kontrolu postupanja obezbedjenja.

Zaštitnik gradjana je dodao da policija ne sme da bude nemi posmatrač i da je njihova dužnost da reaguju ako vidi da dolazi do nasilja.

Janković je kazao da se na fotografijama vidi da policija "ništa nije učinila da do nasilja ne dodje".

On je dodao da se na jednom snimku vidi kako jedna grupa gradjana ograničava slobodu kretanja drugoj grupi na dan kada je Vučić preuzeo dužnost predsednika Srbije.

foto: Dado Đilas

"Sloboda kretanja mogu da ograniče samo oni koji su odredjeni zakonom i to je policija i još neki organi, ali ne i ja ili neko drugi".

Povodom napada na četrnaestogodišnjeg dečaka romske nacionalnosti koga je pretukla grupa vršnjaka u Osnovnoj školi "Karadjordje" na Voždovcu, u Beogradu, jer je držao srpsku zastavu, rekao da je država odgovorna za sva dešavanja unutar države.

"Ne treba se držati toga da li je nešto bilo unutar školskog dvorišta ili van škole", objasnio je Janković.

On je rekao da pošto je reč o maloletnicima da "dobar put nije kažnjavanje i preduzimanje represivnih mera, već prevencija koja se postiže kroz razgovor i obrazovanje".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track