SPRDNJA! ZAŠTO NISAM/JESAM SLUŽIO VOJSKU: Vulin se zapetljao u sopstvene laži!
Foto: Fonet

TREĆI DEO

SPRDNJA! ZAŠTO NISAM/JESAM SLUŽIO VOJSKU: Vulin se zapetljao u sopstvene laži!

Politika -

Ministar odbrane sad tvrdi da je otišao da se prijavi za rat na KiM, prećutao je da je nesposoban, ali je rekao da je pešadinac, a ti im nisu trebali

Aleksandar Vulin, ministar odbrane, nikako da stavi tačku na priču o eskiviranju vojnog roka, a svakim dodatnim pojašnjavanjem se dodatno ukopava.

Vulin sad tvrdi da je, iako oslobođen vojske zbog ogromne dioptrije, ipak otišao da se prijavi kao dobrovoljac za rat na KiM 1999. Nadležnima u službi za regrutaciju je prećutao da je nesposoban, ali je rekao da je pešadija, a baš su pešadinaca imali mnogo.

Da rezimiramo - pošto se saznalo da nije služio vojni rok, Vulin je javnosti objasnio da ga nisu pustili u vojsku zbog velike dioptrije, da bi se dan kasnije pojavio snimak RTS gde govori da je služio vojsku, a sad, povrh svega, saznajemo da je ministar slagao nadležne o svojoj nesposobnost.

Vulin je još naveo da mu je veoma žao što nije služio vojsku zbog slabog vida i da se zbog toga žalio i na VMA.

- Za vreme NATO agresije 1999. dobrovoljno sam se prijavio u Vojsku Jugoslavije, zahtevajući da mi dodele ratni raspored, makar i kao običnom pešadincu, što mi je i bila želja i kada sam se prijavio u vojni odsek. Tada mi je rečeno da su im potrebni dobrovoljci protivavionci i inženjerci, a ne pešadija. Priznajem, nisam im rekao da sam nesposoban - kazao je Vulin i dodao:

- Samo sam hteo da po svaku cenu budem tamo gde je najteže. Vratili su me. Ja sam se čak i žalio, išao na VMA, ali nije bilo pomoći, kao što je nema ni danas. U to vreme sam imao dioptriju nešto više od sedam, a danas je mnogo, mnogo veća i ako naši lekari ne smisle neku dobru operaciju, bojim se da će biti još teže.

Osećaj nesposobnosti da ne može da služi vojsku opisao je kao razočaranje u sebe.

- Ja sam Srbin, a u Srba ko nije služio vojsku... znate i sami. I kada se suočite s tim, bude teško - kazao je Vulin i poručio pripadnicima vojske da treba da znaju da njihov ministar nije neko ko se sklonio od vojne obaveze.

foto: Marina Lopičić

MODNI ŠIK Vojni analitičar Radić savetuje ministra

UNIFORMA SE NOSI U PUBERTETU

Vulin je juče, tokom obilaska vojnika na planini Mali Jastrebac, nosio crnu uniformu. Neki od dosadašnjih ministara odbrane, kao i predsednici Boris Tadić i Tomislav Nikolić, prilikom obilaska sličnih vojnih vežbi nosili su militari uniformu, ali trebalo bi očekivati od čoveka kome je mandat počeo skandalom sa eskiviranjem Vojske da bude oprezniji sa slikom koju šalje javnosti. Prema rečima vojnog analitičara Aleksandra Radića, uniforma se nosi kad izađete iz puberteta:

- Da je služio vojni rok, on bi doživeo nošenje uniforme u vreme kad izađe iz puberteta. Voli čovek. Svako to voli, mi smo muškarci - šetate se, slikate se s puškama, nosite uniformu, ali to se radi kada imate 18-19 godina, a onda kasnije nosite odelo s kravatom.

Kurir / KATARINA BLAGOVIĆ

Foto: Fonet, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track