BURAN DAN PRED POSLANICIMA: U skupštini danas više od 2.200 amandmana, opozicija tvrdi da nema vremena za sve
Foto: Marina Lopičić

Na predlog budžeta podnet čak 981 amandman

BURAN DAN PRED POSLANICIMA: U skupštini danas više od 2.200 amandmana, opozicija tvrdi da nema vremena za sve

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je danas raspravu o više od 2.200 amandmana podnetih na više zakonskih predloga, među kojima je 918 amandmana na Predlog budžeta za 2018. godinu.

foto: Tanjug/Rade Prelić

13.57 - Određena je pauza u radu parlamenta od sat vremena.

12.52 - Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović kaže da amandman, koji je podneo kao dopunu predlogu budžeta na 2107, treba da doprinese osnaživanju sistema odbrane, te dodaje da njegova stranka podržava masovnu gradnju jeftinih stanova za pripadnike vojske, policije i BIA.

foto: Narodna skupština Youtube printscreen

"Podneo sam amandman da se izvršenje budžeta za 2017. ostvari tako da u najvećoj mogućoj meri bude u funkciji osnaživanja sistema odbrane u Srbiji", rekao je Martinović u skupštini.

12.14 - Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da to što je vladajuće većina podnela amandmane govori da su predloženi zakoni loši.

foto: Printskrin

"Kada poslanici vlasti napišu 300 ili 400 amandmana to znači da ti zakoni nemaju ništa i da nisu dobri", rekao je Živković i dodao da se amandmani najviše odnose na potrebno davanje još većih sredstava za regionalni razvoj, borbu protiv kriminala i drugo, što je tačno, da fali zakonima koji predlaže Vlada Srbije.

On je poslanicima vladajuće većine zato preporučio da traže smenu Vlade Srbije jer teško da mogu da promene nešto sada amandmanima u poslednjih nekoliko dana ove godine.

12.03 - Saša Radulović iz Dosta je bilo je takođe izneo mišljenje da će ovo biti prva sednica na kojoj neće biti diskusije o amandmanima na budžet za 2018. godinu.

foto: Printscreen

"Ono što se desilo je suprotno Poslovniku, vladajuća većina je 31 tačku dnevnog reda objedinila u jednu tačku kako bi skratila raspravu, a zatim je većina podnela na prva dva zakona po dnevnom redu, o rebalansu za 2017. i na zakon o izmenama zakona o budžetskom sistemu preko 320 amandmana. Cela ideja je da se pojede vreme tako da ne dođe do rasprave o budžetu", rekao je Radulović.

11.36 - Šef poslaničkog Kluba samostalnih poslanika Jovan Jovanović rekao je na konferenciji za novinare u skupštini da se prvi put neće raspravljati o amandmanima na sam budžet za 2018. godinu zato što je, kaže, podneto više od 450 amandmana o tačkama koje mu prethode.

foto: Zorana Jevtić

"Mi ne sporimo pravo članova poslanika vladajuće koalicije, ali imajući u vidu način na koji je sazvana sednica gde je zajedno sa budžetom predloženo još 30 zakona jasno je da je ovo samo još jedan korak u obesmišljavanju parlamentarizma u Srbiji", ocenio je Jovanović.

11.27 - Nemanja Šarović iz SRS je rekao da se takvim rešnjem ministru daje diskreciono pravo da odluči o jednokratnim nagradama i bonusima.

foto: Printscreen

"Ili će to biti za sve zaposlene, kako smo prethodno čuli u tim službama, ili dajete diskreciono ovlašćenje ministru da nagrađuje pojedince", naveo je Šarović.

11.15 - Poslanik DS Radoslav Milojičić je rekao da ta stranka predlaže brisanje tog člana, kao i da vlada time dobija diskreciono prava, a ona, tvrdi, "vodi računa o partijskim poslušnicima SNS".

foto: Printscreen

"Na osnovu čega će vlada određivati ko će dobiti nagrade i bonuse. Ja tu ne bih imao dilemu da vi određujete, ali znajući da će, na primer, da se time bave Vulin ili Stefanović... Zašto su 10 dana pred izbore Negotin i Mionica dobili sredstva. Pa je 1,6 miliona dinara državnih para ubaceno na račun SNS za izbornu kampanju. Znamo da netransparetno trošite novac, ne mislim lično na vas, već na vladu SNS", rekao je Milojičić.

10.52 - Sonja Pavlović iz Kluba samostalniih poslanika je rekla da je Vujovića smatrala ozbiljnim čovekom i stručnjakom, ali da su sada došli u stiuaciju da se izglasa zakon, a da poslanici ne znaju o čemu se radi i da li je u pitanju rebalans budžeta.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

"Neprimereno je da se on daje za jednokratnu pomoć i nagrade", rekla je Pavlović.

10.37 - Ministar finansija Dušan Vujović je izjavio da se Predlogom dopuna Zakona o budžetu za 2017. praktično dodaje mogućnost da se isplaćuju nagrade i bonusi zaposlenima koji plate dobijaju iz budžeta Srbije, te pojasnio da nije u pitanju nikakav rebalans, jer se, kako kaže, ostaje u predviđenim okvirima rashoda. Odgovarajući na pitanje opozicije na osnovu čega će vlada određivati ko će dobiti nagrade i bonuse, Vujović je rekao da se po tom pitanju u zakon dodaje samo jedan član koji daje mogućnost da se vrši isplata nagrada i bonusa zaposlenima kod korisnika sredstava budžeta Srbije, "čime se apsolutno ne manja suština".

foto: Printscreen

"Rashodi za zaposlene moraju da ostanu u okvirima onoga što je budžetirano, tako da zaposleni u javnom sektoru moraju da ostanu u granici - ne više od 8,3 odsto očekivanog BDP-a. Vaša zabrinutost je vama opravdana, ali ovde je sve transparetno", rekao je Vujović i dodao da je sve u skladu sa međunarodnim standardima i našim propisima.

10.12 - Poslanik SDS - NS Marko Đurišić je na početku rada reklamirajući povredu poslovnika ukazao da se prvih pet tačaka dnevnog reda odnosi na prošlogodišnji budžet na koje je inače podneto oko 400 amandmana, zbog čega misli da neće biti dovoljno vremena za raspravu o budžetu za narednu godinu.

foto: Printscreen

"Ukoliko otvorimo raspravu o tačkama koje su pre Zakona o budžetu za 2018. godinu i ne raspravljamo o amandmanima na Zakon o budžetu za 2018. godinu ;biće prvi put u istoriji parlamenta da se o amandmanima na najvažniji zakon koji svake godine Skupština treba da usvoji neće raspravljati", rekao je Đurišić i naveo i da je vladajuća većina ponovo obesmislila i unizila rad poslanika u parlamentu.

Na njegovo izlaganje reagovala je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković navodeći da je dobro proučila poslovnik i da misli da će biti dovoljno vremena da se govori o svim tačkama, ali da to zavisi od poslanika.

foto: Zorana Jevtić

"Da li ćemo ili nećemo raspravljati o amandmanima na pojedine tačke zavisi isključivo od poslanika, odnosno na koji način će koristiti vreme koje im po poslovniku pripada. Ne znam zašto unapred mislite da nećete imati vremena. Sve zavisi od toga šta ćete vi i vaša poslanička grupa diskutovati. Može da se diskutuje ako se to hoće i želi", rekla je Gojković.

Podsetimo, skupštinski Odbor za finansije juče je prihvatio amandman šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića na predloženi budžet za 2018. godinu, koji se odnosi na kredit za put Ljig-Preljina i subvencije Naconalnoj korporaciji za osiguranje kredita. Odbor za finansije podneo je dva amandmana radi usklađivanja člana 1 i člana 5 Predloženog budžeta za 2018. godinu sa prihvaćenim amandmanom Aleksandra Martinovića.

OPOZICIJA BESNA: Ana, treba nam lupa za tvoj budžet!

Predsednica odbora Aleksandra Tomić rekla je juče da se amandman Matinovića odnosi na učešće Srbije u azerbejdžanskom kreditu za izgradnju puta Ljig-Preljina, kao i na povećanje subvencija Nacionalnoj korporaciji za osiguranje kredita, među kojima je i kupovina prvog stana. Ostale amandmane na budžet odbili su i vlada i skupštinski Odbor za finansije.

foto: Marina Lopičić

Skupština je u petak završila dvodnevnu načelnu raspravu o Predlogu budžeta za 2018. godinu, koju su obeležila javljanja poslanika po povredama Poslovnika, kraće pauze zbog uzavrele atmosfere, ali u jednom trenutku i prekid sednice, posle kojeg je ipak nastavljen rad.

VUJOVIĆ BRANI BUDŽET UPRKOS ŽESTOKOJ KRITICI OPOZICIJE: Cilj nam je stabilnost, vaše dobacivanje ne znači da ste u pravu!

U petak je u parlamentu bila i premijerka Ana Brnabić koja je ocenila da je predloženi budžet razvojni, da je dobro izbalansiran i usmeren na podizanje životnog standard građana, te navela da će najveće poveća sredstava u idućoj godini imati Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

foto: Zorana Jevtić

Poslanici vladajuće koalicije su ocenili da predlog budžeta za 2018. godinu potvrđuje reformski kurs vlade, da je izbalansiran, fiskalno odgovoran i ozbiljan, razvojno orijentisan ka povećanju investicija i poboljšanju fiskalnog ambijenta.

BURNA RASPRAVA U SKUPŠTINI OD STARTA, POSLANICI O SVEMU OSIM O BUDŽETU: Aleksić dobacivao, iz vladajućih redova se čulo SEDI, BRE, ŠTO SI NEVASPITAN!

Poručuju i da se prvi put stvara mogućnost planiranja i realizacije projekata i isplata penzija i plata bez straha da para neće biti. Opozicija kritikuje i navodi da je predoženi budžet netransparentan, da Vlada vodi pogrešnu ekonomsku politiku, te da je javni dug od 2012. godine do danas porastao za 10 milijardi dinara.

(Kurir.rs/Agencije/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track