KONFERENCIJA SREBRENICA 1995-2015: Srebreničko pitanje osnova za oružane intervenicje Zapada
Foto: Rajko Nedić

Doprinos istini

KONFERENCIJA SREBRENICA 1995-2015: Srebreničko pitanje osnova za oružane intervenicje Zapada

Politika -
Zapad je Srebrenicu iskoristio kao neposredno opravdanje za svojih 25 oružanih interevencija širom sveta, rekao je na međunarodnoj konferenciji Srebrenica 1995-2015 politikolog Aleksandar Pavić

„Zapad je Srebrenicu iskoristio kao neposredno opravdanje za svojih 25 oružanih interevencija širom sveta, pa se srebreničko pitanje može smatrati osnovom zapadne doktrine takozvane `Odgovornosti da se zaštiti`, kojom su narušili načelo nacionalnog suvereniteta i podredili ga svojim imperijalnim interesima“, rekao je politikolog Aleksandar Pavić, govoreći na međunarodnoj konferenciji „Srebrenica 1995-2015: činjenice, nedoumice, propaganda“, održanoj u Beogradu u subotu 4. jula.

Premala je bila svečana sala hotela „Lajf dizajn“ da bi primila sve koji su želeli da prisustvuju konferenciji, u organizaciji Fonda strateške kulture i Muzeja žrtava genocida.

Toliko zanimanje za ovaj događaj još jednom je pokazalo kolika je potreba da se pitanju Srebrenice priđe ozbiljno i odgovorno u domaćoj javnosti.

Tako su prisutni mogli da čuju, iz izlaganja rođenog Srebreničanina i doskorašnjeg predsednika skupštine Srebrenice Radomira Pavlovića, ne samo o manipulacijama brojevima kada je reč o ratnim žrtvama, već i o današnjim zloupotrebama u tom kraju u kojem, kako je istakao, već vekovima žive dva naroda:

„Odgovorno tvrdim da je, u odnosu na popis iz 1991. godine, stradanje tokom rata bilo srazmerno. Ali, stradanja Srba guraju se u zaborav. Danas imamo političku situaciju da Srbi, kao većinski narod, skoro da nemaju nikakvu vlast. Nametanjem izbornih zakona, došlo se do toga da vlast u Srrebrenici drže Bošnjaci tako što ih glasa 1.500 a u vrećama dođe 5-6 hiljada listića. Zbog svega toga, u srebreničkom kraju živi se veoma teško, u uslovima stresa i patnje, a odliv stanovništva je ogroman.“

Jedan od domaćina skupa, mr. Anja Filimonova iz Fonda strateške kulture, govorila je o ratnim zločinima muslimanskih snaga pod kontrolom Nasera Orića i iznela neke do sada nedovoljno poznate činjenice:

„Počev od maja 1992. iz Srebrenice su počele sistematske kažnjeničke operacije protiv srpskog civilnog stanovništva. Broj sela koja su napadnuta je došao do cifre 192. Komandant bataljona UN u Srebrenici pre nego što su je zauzeliSrbi, potpukovnik Tomas Karemans, na konferenciji za novinare u Zagrebu je 23. Jula 1995. izjavio:

"Znamo da je samo u regionu oko enklave Srebrenica do zemlje sravnjeno 192 sela, a kompletno stanovništvo poubijano`.“

„Kada je 1992. u BiH počeo rat rukovodstvo SFRJ jedonelo odluku da četiri oficira Bezbednosne uprave u Saveznom sekretarijatu za narodnu odbranu budu postavljeni u republičkom Sekretarijatu unutrašnjih poslova BiH radi borbe sa ispoljavanjem nacionalizma. Sva četvorica su bili muslimani i u stvari su aktivno pomagali formiranje ArmijeBiH, a jedan od njih – Fikret Muslimovićje postao i Načelnik Službe bezbednosti Armije BiH.

Upravo je ta četvorka postala inicijator pozivanja saradnika-muslimana iz drugih republika, kao lica od poverenja, u Sekretarijat unutrašnjih poslovaBiH. Takoje Naser Orić, između ostalog, postao rukovodilac Sekretarijata unutrašnjih poslova Srebrenice“, dodala je ruska istoričarka.

Na skupu su govorili i: Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam i bezbednost, penzionisani oficiri Vojske Republike Srpske Radovan Radinović i Ratko Škrbić, direktor Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić, ratni izveštač Radio Beograda Miloš Marković, predstavnik beogradskih studenata Marko Šukalo, Stefan Karganović iz Istorijskog pokreta Srebrenica, a poznati novinar Bi-Bi-Sija Džonatan Ruper poslao je video prezentaciju urađenu posebno za ovu priliku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track