SI ĐINPING SLETEO U BEOGRAD U PRATNJI MIGOVA: Dočekao ga predsednik Vučić, ovako je izgledao susret dvojice lidera (FOTO)
Foto: Printscreen/RTS

poseta kineskog predsednika

SI ĐINPING SLETEO U BEOGRAD U PRATNJI MIGOVA: Dočekao ga predsednik Vučić, ovako je izgledao susret dvojice lidera (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Kine Si Đinping stigao je u Beograd, gde će da boravi u okviru zvanične dvodnevne posete Srbiji, 7. i 8. maja.

Kineskog lidera dočekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a povodom ove važne posete sve je organizovano na najvišem nivou.

1 / 25 Foto: Printscreen/RTS

21.55 - Doček upriličen folklorom

Doček kineskog lidera Si Đinpinga je upriličen je kratkim kulturno-umetničkim programom.

Aleksandar Vučić, Si Điping
foto: Printscreen/RTS

21.50 - Srdačan susret dvojice lidera

Predsednik Vučić dočegao je Si Đinpinga na beogradskom aerodromu.

Po izasku iz aviona, kineskog lidera i njegovu suprugu pozdravili su predsednik Aleksandar Vučić i članovi Vlade Srbije.

Aleksandar Vučić, Si Điping
foto: Printscreen/RTS

21.40 - Avion sa kineskim predsednikom sleteo na beogradski aerodrom

Avion sa kineskim liderom Si Đinpingom sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla", gde ga je dočekao predsednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić, Si Điping
foto: Printscreen/Video Plus

Uz predsednika Aleksandra Vučića i prvu damu, kineskog predsednika Si Đinpinga na crvenom tepihu je dočekala delegacija Srbije koju čine premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić sa suprugom, ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming sa suprugom.

U Beograd je stigla kineska delegacija koja broji oko 400 članova. Predsednika Kine dočekali su srpski lovci MiG-29 koji su pratili njegov avion od ulaska u naš vazdušni prostor, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije.

Beograd je unapred postavio zastavice koje su deo dobrodošlice predsedniku Kine, prijateljske zemlje našoj Srbiji.

Na Kuli Beograd osvanule srpska i kineska zastava

Na kuli Beograd večeras su se povodom posete kineskog predsednika Si Đinpinga mogle videti zastave Kine i Srbije.

Snimak prikazuje spektakularne prizore na najvišoj zgradi u Beogradu, na kojoj su se smenjivala nacionalna obeležja dve zemlje.

00:15

Srpska i kineska zastava na Kuli Beograd

Prema protokolima koje prate posete velikih svetskih državnika, i boravak kineskog lidera našoj zemlji obezbeđuje oko 3.400 policajaca, a garda ga je dočekala na aerodromu. Doček je upriličen folklorom, cvećem, a postavljene su i kinesko-srpske zastavice duž celog puta.

Svečani doček u sredu ispred Palate "Srbija"

Svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, predviđen je za sredu ispred Palate "Srbija". Ovom prilikom biće potpisano i tridesetak sporazuma. Tokom ručka služiće se srpska jela i vina, a predsednik Vučić će mu lično služiti srpska vina, od penušavca do dezertnog, najvećim delom autohtone srpske sorte.

Za predsednika Kine biće upriličen i muzički program, a pevaće devojka iz Srbije pesmu "Moja domovina i ja" na kineskom, a hor Čarolije pesmu Prelepi cvet jasmina, takođe na kineskom. Program će biti završen pesmom "Ovo je Srbija".

U pratnji predsednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije i ministar spoljnih poslova, prenosi Kineski međunarodni radio.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19, i tokom ove evropske turneje posetiće samo tri evropske prestonice - Pariz, Beograd i Budimpeštu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track