STEFANOVIĆ SA ROTOM: Srbija dobro upravlja izbegličkom krizom
Foto: MUP Srbije

Računajte na pomoć Nemačke

STEFANOVIĆ SA ROTOM: Srbija dobro upravlja izbegličkom krizom

Politika -
Rot je istakao i da Nemačka očekuje priliv oko 800.000 izbeglica do kraja godine te da ima obavezu da odgovori tom zadatku, za šta, kako je dodao, država ima podršku medija i građana

BEOGRAD - Srbija na dobar način upravlja izbegličkom krizom, ocenili su danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i državni ministar za Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Mihael Rot, tokom sastanka na kojem su razgovarali o migrantskoj krizi i srpskim tražiocima azila u Nemačkoj.

Rot je tom prilikom izjavio da su postupci Srbije u izbegličkoj krizi znak da je zemlja, uprkos ekonomskim problemima, u stanju da pomogne izbeglicama koje prolaze njenom teritorijom. "Posetivši Informativni centar za migrante u Beogradu, uverio sam se da volonteri pružaju svakodnevno nadljudske napore kako bi im pomogli", rekao je Rot, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Rot je istakao i da Nemačka očekuje priliv oko 800.000 izbeglica do kraja godine te da ima obavezu da odgovori tom zadatku, za šta, kako je dodao, država ima podršku medija i građana. "Srbija može da računa na pomoć Nemačke u rešavanju problema sa izbeglicama", podvukao je Rot. On je izrazio zahvalnost i poštovanje Nemačke srpskom narodu za pomoć koju svakodnevno pruža izbeglicama i pohvalio dobru organizovanost vlade Srbije u rešavanju ovog problema. Stefanović je napemenuo da očekuje da Evropa uskoro izađe s paketom pomoći i kaže šta konkretno od sredstava Srbija može da dobije.

"Mi nismo bogata zemlja, ali želimo da budemo deo evropskog rešenja", rekao je Stefanović. Stefanović je upozano nemačkog ministra sa svakodnevnim aktivnostima MUP-a u pokušaju odvraćanja potencijalnih azilanata iz Srbije, kroz javne kampanje i upoznavanje potencijalnih tražilaca da Nemačka tretira Srbiju kao sigurnu zemlju, zbog čega se zahtevi za azil odbijaju gotovo stopostotno. Rot je podržao Stefanovića i istakao da, bez obzira na tešku finansijsku situaciju u zemlji, traženje azila nije pravi put.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track