TAČI PORUČIO DAČIĆU: Vaš san je gotov, ako pokrenete rat, izgubićete!
Foto: Beta AP, Profimedia

Ujedinjene nacije

TAČI PORUČIO DAČIĆU: Vaš san je gotov, ako pokrenete rat, izgubićete!

Politika -
Tači je rekao da su Albanci uvek bili većina na Kosovu i da Dačić mora da shvati da se srpska administracija, vojska i policija nikad neće vratiti

NJUJORK - Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači naveo je da je pokušaj Srbije da blokira članstvo Kosova u Unesku i Interpolu suprotan Briselskim sporazumom.

Osim toga, Tači je pozvao članice Saveta bezbednosti da podrže namere Kosova.

"Čuo sam oštre reči Dačića. Razumem da je on u predizbornoj kampanji, ali dijalog Beograda i Prištine se nastavlja. Sledeće nedelje srešćemo se u Briselu i nadam se da ćemo dogovoriti važne dogovore - o telekomunikacijama, energetici, ZSO", rekao je Tači u Njujorku.

Osvrćući se na izlaganje šefa srpske diplomatije Tači je rekao da su Albanci uvek bili većina na Kosovu i da Dačić mora da shvati da se srpska administracija, vojska i policija nikad neće vratiti.

"Vaš san je završen jednom za svagda. Ako pokrenete rat, izgubićete", rekao je on. Za mapu sa srpskim kulturnim nasleđem na Kosovu i onim šta je uništeno, o kojoj je govorio Dačić, Tači je rekao da je to "propagandna brošura" i očajnički čin, kao i da su srpske snage uništile preko 300 verskih objekata na Kosovu.

On je na sednici SB UN rekao da je Kosovo već članica Svetske banke i MMF i da je Kosovo sposobno da postane članica Uneskoa pre nego što postane članica UN pod uslovom da dobije dve trećine glasova podrške.

"Konačan ishod ćemo znati u novembru", rekao je on, dodavši da Priština razume da UN ne žele da budu odgovorne i da prepuštaju članicama da odluče o tome.

Takođe, on je rekao i da su mnoge zemlje - od Austrije do Vjetnama, postale članice UNESKA mnogo pre nego sto su postale deo UN.

"Dakle, bez obzira na to što Srbija tvrdi, članstvo Kosova u međunarodnim telima će samo unaprediti stabilnost i jačati dijalog koji traži normalizaciju. Izolacija Kosova sigurno neće doneti normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", rekao je Tači i dodao da je baština istorije na Kosovu danas bezbedna, čak sigurnija nego u "poslednjih 1.000 godina".

Tači takođe tvrdi da je srpsko versko i kulturno nasleđe na Kosovu bezbedno. On je pozvao članice SB UN da posete Kosovo i uvere se u to. Prema njegovim rečima, baština je zaštićena modernim zakonskim okvirom koji je odobrio izaslanik UN Marti Ahtisari.

"Naša policija štiti 95 odsto lokaliteta Srpske pravoslavne crkve. Snage NATO su nam poverile njihovu zaštitu i zadovoljni su bezbednošću", rekao je Tači i dodao da će Kosovo zatražiti prijem i u Interpol i Savet Europe.

On je podsetio i da su na Kosovu usvojeni amandmani koji omogućavaju formiranje Specijalnog suda.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track