VOJNA POBUNA: Pripadnici Vojske Srbije izlaze na ulice!
Foto: Zorana Jevtić

Prvi put

VOJNA POBUNA: Pripadnici Vojske Srbije izlaze na ulice!

Društvo -

Nezadovoljni malim platama i dnevnicama, oficiri i vojnici za 27. novembar najavili veliki protest

Do sada toga nije bilo, ali očigledno za sve postoji prvi put - oni kojima je zadatak da brane državu ustaće protiv nje!

Pripadnici Vojske Srbije će 27. novembra protestovati ispred zgrade Ministarstva odbrane, nezadovoljni položajem, malim platama i dnevnicama.

Iako na to, po zakonu, nemaju pravo, predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić kaže da će se toga dana ministar Zoran Đorđević suočiti s nezadovoljstvom barem 5.000 vojnika:- Dve godine bezuspešno pokušavamo da stupimo u socijalni dijalog sa ministarstvom. Dnevnica nam je smanjena na 150 dinara, iako budžet to nije zahtevao. Po zakonu, nama plata ne sme da bude niža od 75 odsto republičkog proseka, a sada 80 odsto nas ne može da priušti potrošačku korpu.Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac ima razumevanja za ovakav potez vojnika:- U moje vreme imali su veće plate i veće dnevnice, delili su se stanovi... Stanje je bilo neuporedivo bolje.U Ministarstvu rada kažu da bi dogovor trebalo da se postigne u kući, a ne na ulici.- Ministarstvo za rad je sigurno da će pripadnici Vojske sve probleme rešiti u dijalogu s predstavnicima Ministarstva odbrane, a ne na protestnom skupu - poručuju iz Ministarstva rada. Ministar odbrane Zoran Đorđević poziva na razumevanje, ali i podseća da Vojska nikad nije štrajkovala.- Pripadnici VS moraju da dele sudbinu ostalih građana i da prihvate činjenicu da se na unapređenju njihovog položaja radi, ali prema realnim mogućnostima i snazi privrede od koje zavise svi građani, pa i pripadnici Vojske. Protestni skup nije način da se pokuša iznuda nečega za šta u ovoj situaciji nema mogućnosti - rekao je Đorđević za Kurir.D. L. - I. K.

U štampanom izdanju KURIRA pročitajte:

MRZE SE: Dinkić i Đilas bežali jedan od drugog!

SVEKAR UBIJENE PEVAČICE: Teško nam je, ovo je prvi Đurđic bez Jece

VRELA VRANJANKA: Svi bi da im sudi seksi sudija

PONUDA ZA PENZIONERE: Trk po kredit do 79. rođendana

DIREKTOR LUTRIJE SRBIJE POSLE SKANDALA: Izvlačimo loptice rukama jer tako treba

PESTICIDI U KAŠICAMA ZA DECU: Rodoljubu Draškoviću robija od pet godina?

BAHAT: Sin Snežane Đurišić izazvao udes i pobegao!

DOGOVOR: Nikolija i Relja zakazali svadbu na ćerkin rođendan!

ZAMENIO CECINU ĆERKU: Kostadin našao Anastasijinu kopiju!

SKANDAL: Reditelj Dejan Zečević se odrekao Vojne akademije 3

VELIKO PRIZNANJE: Kurir u žiriju FIFA za izbor igrača godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track