Ne cure informacije

Vučić: VBA i VOA nisu kao BIA i MUP

Društvo

Autor:

Ministar odbrane izjavio da se iz Vojnobezbednosno i Vojnoobaveštajne agencije nikada nisu pojavljivala u javnost dokumenta, niti je bilo političkog ucenjivanja

Aleksandar Vučić

BEOGRAD - Ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se iz Vojnobezbednosno i Vojnoobaveštajne agencije (VBA i VOA) nikada nisu pojavljivala u javnost nikakva dokumenta, niti je bilo političkog ucenjivanja.
Ne samo što se dokumenta nisu pojavljivala iz VBA i VOA već nikada nije bilo političkog ucenjivanja, niti te vrste prljavog vešta koji bi dolazio iz Vojske Srbije i Ministarstva odbrane kao što to ima u nekim drugim institucijama“, rekao je Vučić na kraju skupštinske rasprave o izmenama Zakona o VBA i VOA.

Te agencije, kako je napomenuo, jedine imaju jasan pravilnik kako se sprovode bezbednosne provere, dok ni MUP ni BIA to nemaju.
„Imamo jasan pravilnik kako se te provere sprovode i on je potpuno transparentan i po njime se upravo i postupa, dok druge naše institucime nemaju, ni MUP, ni BIA. Naravno da u vojsci ima problema, ali vojska uvek štiti državu i u njoj ima najmanje skandala i zato ona ima najveće poverenje građana“, rekao je Vučić.

On je dodao da su većoj kritici izložene VBA i VOA iz njemu, kako je rekao, nepoznatih razloga, koje nije u stanju da razume. 
„Nikada nije bilo političkog ucenjivanja, ni te vrste prljavog vešta kao što to ima u nekim drugim institucijama“, rekao je Vučić i ukazao da je tačno da u tim bezbednosnim agencijama postoji najrestriktivnija moguća primenu posebnih mera, zbog čega oni koji tu rade nisu „naročito srećni“. To je, kako je precizirao, rezultat potrebe da se ispune sve norme o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Vučić je takođe ukazao da su obaveštajne agencije, naročito vojne, pod stalnom prismotrom nezavisnih institucija i ocenio da to nije uvek lako, ali da je posao da se na to odgovori. On je ponovio da veliko poverenje u Vojsku Srbije imaju i druge države, sa kojima Srbija sarađuje u multinacionalnim mirovnim misijama UN i EU. Ukazujući da je angažovanje pripadnika VS u operacijama uglavnom humanitarnog karaktera kao u Kongu, Vučić je rekao da posao vojnika u tim operacijama nije „manekenski“ i da su uvek moguće nepredvdijene stvari.

Vučić se osvrnuo i na polemike poslanika o vojnoj neutralnosti zemlje istakavši da Srbija ima pravo na neutralnost, kao i neke druge evropske zemlje i da postoji obaveza da se sprovodi rezolucija Skupštine Srbije, sve dok ne bude postojala politička većina za drugačiju politiku.
„U svakom budućem slučaju nadležne službe u Srbiji i u Ministarstvu odbrane vodiće računa o našim nacioanlnim i državnim interesima“, poručio je Vučić i ponovio da veliki broj zemalja želi Srbiju za partnera u mirovnim misijama. 
U tom smislju, zaključio je Vučić, Srbija će podizati i svoje mogućnosti u namenskoj industriji, a to bi, kako očekuje, trebalo da doprinese i razvoju ekonomskih odnosa.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nije loto više ono što je bio. Vratite nam Suzanu Mančić Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!