Vulin i Stefanović o Nikolićevom stavu o Kosmetu

Politika

Autor:

Predsednik Nikolić u poimanju kosovskog problema ne izlazi iz okvira Ustava Srbije, koji ne dopušta bilo kakvu podelu ili razgraničenje, rekao je Aleksandar Vulin

Aleksandar Vučić, Eliot Nes, Aleksandar Vulin, Pokret socijalista, tajkuni, borb

BEOGRAD - Najava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će zauzeti tvrđi stav od prethodnika u pregovorima Beograda i Prištine, prema rečima budućeg šefa vladine Kancelarije za KiM Aleksandra Vulina, proizilazi iz uverenja da prethodna vlada nije dovoljno koristila mogućnosti koje daje Rezolucije 1244 UN i da nije dovoljno obraćala pažnju na realnost na terenu.

Vulin je rekao da će, osim Rezolucije 1244, u osnovi buduće vladine politike po pitanju Kosova biti Ustav Srbije.

"Treba da pođemo od toga da vidimo koji su to interesi Srbije. Koji su to interesi Srba koji žive na prostoru KiM? Do sada se o tome najmanje vodilo računa. Često se pominje reč realnost. Jedna od realnosti je da Kosovo ne može biti nezavisna država bez saglasnosti i uz pomoć Srbije. Pođimo i od te realnosti", objasnio je Vulin.

Vulin je  naglasio da predsednik Nikolić u poimanju kosovskog problema ne izlazi iz okvira Ustava Srbije, koji ne dopušta bilo kakvu podelu ili razgraničenje.

Bivši šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borko Stefanović smatra da predsednik Nikolić svoje spoljnopolitičke inicijative iznosi na "stidljiv" način, što, prema njegovim rečima, dokazuje da nova vladajuća većina nema plan za rešavanje tog problema.

Demokratska stranka je, kako je rekao Stefanović, spremna da doprinese stvaranju unutrašnjopolitičkog konsenzusa kada je reč o Kosovu, ali pod uslovom da vladajuća većina konkretizuje politiku i dokaže da je ona u državnom interesu.

"Što se tiče podele Kosova, ako misle da je to realno izvodljivo onda to treba da iznesu. Smatram da bi takva inicijativa doživela masovno odbijanje Albanaca i znatnog dela međunarodne zajednice, možda čak i Moskve", izjavio je Stefanović.

 

Ocenjujući da će se uspešnost politike vlade meriti sposobnošću da se nosi sa ekonomskim problemima, Stefanović je izrazio nadu da, ukoliko ne pokaže uspešnost na tom polju, nova većina neće podleći iskušenju da pribegne jeftinoj demagoškoj retorici i populizmu po pitanju Kosova.

"Ne znam da li Nikolić najavljuje zaokret u državnoj politici, jer često predsednik daje izjave koje njegov kabinet posle pojašnjava. Možda će i ovu da nam pojasni", rekao je Stefanović.

 

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (10)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Novosađanin

  Novosađanin

  Stefanović je običan građanin i njegovo mišljenje je irelevantno.Nikolić mora poštovati ustav i rezoluciju 1244 ili će biti smenjen kao i prethodni.

  26 Odgovori 
 • nidža

  nidža

  Stefanović, tko to beše? Nije valjda da su vam postala bitna mišljenja prolaznika na ulici kad je reč o visokoj politici.
  Uozbiljite se, krajnje je vreme.

  18 Odgovori 
 • svrsk

  svrsk

  "Najbolji" su ovi "Srbi" koji pristaju nå uvjete albanaca i evropske zajednice!Kao da nikome nije jasan "novi poredak" koji svaki put dolazi iz zapadne evrope,i svaki put se "sudare" s Rusima?!Kao da je sam Hitler ustao i pravi nove preraspodele teritorija!

  15 Odgovori 

Poslednji komentar

 • sono io

  sono io

  stvari su vrlo jasne.... većina zemalja EU ne priznaje Srbiju i njen Ustav... dobili smo status kandidata ali BEZ Kosova i Metohije... Ako hoćemo u EU, možemo, ali bez KiM... Skoro sve stranke su za ulazak u EU, ali sa KiM... dakle pat pozicija.... pitanje na eventualnom referendumu, da li želimo u EU bez KiM nije po Ustavu.... lutamo kao gu ... više ske u magli....

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Za Srbiju je veoma važno pitanje prava i položaja nacionalnih manjina i njihova integracija u društvo Maja Gojković predsednica Narodne skupštine

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!