To je inflacija

Za 100 dinara nekad 4 para volova, danas 250 grama mesa

Biznis

Autor:

Srpski dinar bio je najvredniji u svojoj istoriji potkraj 19. veka, kada je 100 srpskih dinara bilo naplativo u zlatu, za šta je garantovala Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije

dinar Kraljevine Jugoslavije

BEOGRAD - Srpski dinar bio je najvredniji u svojoj istoriji potkraj 19. veka, kada je 100 srpskih dinara bilo naplativo u zlatu, za šta je garantovala Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije, a za tu novčanicu moglo je da se kupi četiri para volova, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić.

Danas, iako je srpska valuta konvertibilna, za 100 dinara može da se kupi nešto manje od 250 grama junećeg mesa i tu novčanicu ne možete da naplatite u zlatu u Narodnoj banci Srbije, jer je "zlatnovalutni standard" (kao podloga za nacionalnu valutu) napušten u svetskoj ekonomiji sedamdesetih godina prošlog veka.

Na drugoj strani, država danas garantuje za štedni ulog do 50.000 evra, što je po trenutno važećoj ceni na berzi u Londonu (1.606 dolara za finu uncu) oko 1.236,9 grama zlata.

Predstavljajući "Priču o dinaru" u UBS, Dugalić je podsetio da je Srbija dobila prvu dinarsku papirnu novčanicu 1884. godine i tada je centralna banka Belgije pozajmila Srbiji svoju banknotu od 100 franaka da bi Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije izdala prvu novčanicu od 100 dinara naplativu u zlatu.

Srpski dinar, odnosno, novčanica od 100 dinara je bila po vrednosti identična sa 100 francuskih, 100 švajcarskih i 100 belgijskih franaka, odnosno, za toliko se naša valuta menjala tada u tim evropskim državama.Prvi obračunski novac na ovim prostorima - "perper" datira iz 1214. godine u vreme despota Stefana Prvovenčanog i to je bio kovani novac, a prvi dinari pojavili su se u vreme kralja Vladislava (od 1234. do 1241.) i od jedne funte zlata ili 288 grama kovano je 144 kovanica u dinarima, naveo je Dugalić.

Prvi srpski dinar u papirnom obliku od jednog dinara datira iz 1876. godine kao idejni predlog, ali nije zaživeo, da bi tek 1884. Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije izdala prvu novčanicu od 100 dinara naplativu zlatu, koju je garantovala država, podsetio je generalni direktor UBS.

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Trebalo bi jasno i glasno, i s dokazima, reći koji su političari plaćali prostitutke Božidar Spasić, bivši radnik DB

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde