PREMIJERA PREDSTAVE ŽENSKO SRCE U ŠINJELU: Heroine rata rasplakale publiku
Foto: Damir Dervišagić

OVACIJE

PREMIJERA PREDSTAVE ŽENSKO SRCE U ŠINJELU: Heroine rata rasplakale publiku

Pop kultura -

U poslednjoj sceni Nina, Jovana i Vesna govore stihove „Plave grobnice“ kao Milunka Savić, Flora Sends i Nadežda Petrović

Vesna Paštrović, Jovana Petronijević i Nina Grahovac izvele su preksinoć premijerno na sceni Centra za kulturu „Vlado Divljan“ predstavu „Žensko srce u šinjelu“ u režiji Mirjane Karanović, po tekstu Miloša Vitezovića.

Mnogi u publici su brišući suze odgledali poslednju scenu, u kojoj Vesna, Jovana i Nina govore stihove „Plave grobnice“, a onda je muk i tišinu prekinuo višeminutni aplauz.

Na 100-godišnjicu završetka Velikog rata bivše Mirine studentkinje uspešno su oživele sećanja na tri zaboravljene heroine Milunku Savić (igra je Nina), Nadeždu Petrović (Vesna) i Flore Sends (Jovana).

- Mi u predstavi bijemo neke svoje bitke, koje nisu toliko velike kao Milunkine, Nadeždine i Florine. Publika će videti kako ćemo izaći na kraj s problemima - kaže Nina.

foto: Damir Dervišagić

Jovana smatra da će ljudi najviše kroz predstavu naučiti o Flori Sends.

- Ona je bila jedina žena oficir u srpskoj vojski. Bila je bogata, a tri puta se vraćala u rat. Pozivam mlade da dođu i nauče nešto o našoj istoriji - objasnila je ona.

Producent predstave je opština Krupanj, bez čije finansijske pomoći nije bilo moguće realizovati projekat.

- U susret velikom jubileju, 100-godišnjici završetka Velikog rata, odlučili smo da učestvujemo u finansiranju predstave koja govori o velikim ženama Velikog rata. Sve je Veliko vezano za ovu temu - rekao je predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović.

Kurir / LJ. R.

Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track