VODITE RAČUNA O NJOJ: Stvari koje vagina ne voli, a žene ih svakodnevno rad!
Foto: Profimedija

Ne pretjerujte u higijeni

VODITE RAČUNA O NJOJ: Stvari koje vagina ne voli, a žene ih svakodnevno rad!

Žena -
Od šampona i dnevnih uložaka do traperica i hlora, neke stvari štete zdravlju vagine više nego što se misli

Za zdravlje vagine važno je živeti što prirodnije - odnosno ne ugrožavati prirodnu ravnotežu raznim hemikalijama i postupcima.

Postoje neke svakodnevne stvari i navike koje mogu da ugrože zdravlje, a da toga uopše nismo svesni. Najčešća je preterivanje u higijeni, odnosno očekivanje da vagina može i treba da miriše poput ruže.

Najbolja je vodaNajveći je mit kako vaginu treba prati raznim šamponima jer se tako pridonosi higijeni i boljem mirisu. Stručnjaci tvrde kako je to potpuno pogrešno, zbog nešto kiselijeg pH sluznice. Sve što narušava prirodnu kiselost može biti uzrokom upale i gljivica. Za pranje je najbolja obična voda.

Dnevni ulošci i tamponi uzrok su infekcijaKozmetičke potrepštine za žene danas dolaze u svim oblicima i veličinama, a proizvođači zadovoljno trljaju ruke zaradom na proizvodima koji se nameću kao "nužni". Realnost je kako je većina takvih stvari nepotrebna, pa će tako svaki ginekolog reći pacijentkinji da stalno nošenje dnevnih tankih uložaka, kao i redovito korištenje tampona kod menstruacije nije dobro. Naime, to ne omogućava "dotok vazduha" i pogoduje razmnožavanju bakterija i nastanku upala.

Farmerke su pogodne za stvaranje gljivicaJoš jedna stvar koja ne omogućuje vagini da "diše" su uske farmerke. Bolje je birati odeću koja je šireg kroja. Još jedna stvar koja nije dobra za žensko zdravlje su neprirodni materijali, poput elastina ili sintetike u gaćicama koji zarobljava prirodne izlučevine vagine. Najbolji izbor je uvek pamuk.

Vlažno, ali ne onako kako bi trebalo...Vagina je po svojoj prirodi vlažna, a količina "vlage" zavisi o razdoblju ciklusa, kao i o stanju seksualne uzbuđenosti. Leti je žensko zdravlje ugroženo ne zbog morske ili bazenske vode, već zbog kupaćih kostima koji ne omogućuju normalno sušenje. Zbog toga leti često nastaju gljivične i vaginalne infekcije, svrbež, peckanje...

Probiotici su saveznici vagineIzbegavanje mlečnih proizvoda poput jogurta je velika greška ako ste žena. Naime, dobre bakterije u jogurtu, kefiru ili kiselom mlekom najbolji su prirodni saveznih zdravog i uravnoteženog bakterijskog statusa u vagini. Njihove doze treba pojačati ako ste na terapiji antibioticima.

Pažljivo sa deterdžentom i omekšivačemSredstva za pranje odeće često su krcata brojnim hemijskim zarad spojevima čija je zadaća ugodan miris, ne i vaginalno zdravlje. Oni mogu iritirati genitalno područje, pa je najbolje birati hipoalergenska sredstva za pranje bez mirisa za osetljivu kožu, a s njima obavezno perite donji veš.

Dejli

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track