Foto: Rojters

Teroristi Islamske države spremaju atentat

DRAMA: Papu hoće da ubiju u Albaniji?

MOSAD upozorio da je lider Rimokatoličke crkve u velikoj opasnosti zbog dolaska u Tiranu 21. septembra, a i naša zemlja primila je dopis o tome

Planeta
> 01:54h

TIRANA - Lidera Rimokatoličke crkve papu Franju navodno nameravaju da ubiju tokom njegove posete Albaniji 21. septembra, a iza toga stoje albanski ekstremisti s Kosova, koji su i članovi ozloglašene terorističke organizacije Islamska država (IS) iz Iraka i Sirije. Te zastrašujuće navode obelodanili su članovi izraelske obaveštajne agencije MOSAD, a prema pisanju italijanskog lista Korijere dela sera, albanska vlada i njena obaveštajna služba lično su alarmirale Interpol jer mnogo strahuju da se u njihovoj zemlji papi radi o glavi, pa se postavlja pitanje koliko su sposobne da ga zaštite. Inače, od stotine albanskih ekstremista neki bi mogli da izvrše atentat na lidera Rimokatoličke crkve s obzirom na to da ga smatraju oličenjem i najvišim predstavnikom hrišćanstva. Italijani obavešteni Dobro obavešteni diplomatski izvor u našoj zemlji rekao je za Kurir da je i Srbija primila dopis o tome da je papa Franja u životnoj opasnosti zbog posete Albaniji. - Navedeno je da postoji osnovana sumnja da će ekstremisti pokušati atentat na lidera Rimokatoličke crkve - istakao je diplomatski izvor.

600 albanskih ekstremista pridružilo se IS

Izraelski obaveštajci alarmirali su sve bezbednosne agencije, uključujući i italijanske, da je prisustvo ekstremista na albanskoj teritoriji u poslednje vreme znatno poraslo. - Strepnje postoje zbog stotine kosovskih Albanaca, veterana iz rata protiv Srbije, koji su prihvatili islamski fundamentalizam tokom džihada u Siriji i Iraku, a gde su se borili uz ekstremiste Islamske države - piše Korijere dela sera i dodaje da su preko njih vođe IS najverovatnije odredile papu kao najvažniju metu. Glavna meta IS je već nekoliko puta kao svoj najvažniji cilj najavljivao potpuno uništenje Vatikana, od čega će i krenuti njen pohod na ostatak sveta. Albanski obaveštajci zabrinuti su zbog toga što će posetom pape njihovoj zemlji Vatikan praktično doći u Tiranu, što teroristima u velikoj meri olakšava posao. Papa Franja nedavno je pročitao izveštaj obaveštajne službe Vatikana o situaciji u Albaniji i uprkos svemu odlučio je da otputuje u tu zemlju jer, kako kaže, veruje u svoje obezbeđenje. Isto tako, objasnio je razloge svoje posete. - Pre svega, idem u tu malu zemlju, koja je uspela da, pored svega, formira vladu. Albanska vlada je vlada jedinstva između muslimana, pravoslavaca i katolika. Moje prisustvo tamo značiće da želim da im saopštim da možemo da sarađujemo. Mislim da će to pružiti mnogo snage tamošnjem narodu - naglasio je papa i dodao da svet treba da pamti kroz kakvu je nepravdu kroz istoriju prolazila Albanija.

Oduševljenje PRODAJU MAJICE S LIKOM PAPE Prethodnih dana urađeno je mnogo u glavnom gradu Albanije, Tirani, ali i u drugim mestima, kako bi se što bolje pripremio doček za lidera Rimokatoličke crkve, ali i proslavila njegova poseta. Kako pišu italijanski mediji, u gradu Skadru, kolevci albanskih katolika, svuda se prodaju majice s likom pape i natpisima: „Dobrodošao, papa Franjo“, „On je naš papa“ i slično, a širom gradova vijore se festivalski ukrasi.