Foto: Shutterstock

Prste da poližeš

Pastrmka na ohridski način

Recept dana
> 21:10h

Sastojci - 1,5 kg pastrmke (ako je moguće velika) - 3 vezice peršunovog lista - 150 g suvih šljiva - 200 ml ulja - 100 ml vinskog sirćeta - 4 jajeta - 5 čenova belog luka - limunov sok - so, biber Priprema Pastrmku očistiti, izvaditi joj utrobu, obrisati papirnim ubrusom, nakapati limunovim sokom i posoliti. Nakon toga je oštrim nožem zaseći na više mesta, pa u zasečene delove staviti po jednu suvu šljivu. U vatrostalni sud staviti ulja, seckani peršun, polovinu usitnjenog belog luka, pa dodati ribu. Preliti je uljem prethodno pomešano s vinskim sirćetom, doliti malo tople vode, prekriti alu-folijom i peći u zagrejanoj rerni oko 50 minuta. Kad pastrmka postane mekana, skinuti foliju, peći je još 10-15 minuta, pa je preliti umućenim jajima pomešanim sa ostatkom seckanog peršuna, belog luka i limunovim sokom. Kad se jaja zgrušaju, jelo je gotovo. Ukrasiti ga kolutovima limuna i servirati uz prilog po želji.