Foto: Profimedia

Afera Piranski zaliv

TRESE SE SLOVENAČKA VLADA POSLE PISANJA KURIRA: Ministar Erjavec spreman na ostavku

Karl Erjavec je novinarima rekao da ga je afera koju slovenski mediji i dužnosnici nazivaju obaveštajnom iznenadila

Planeta
> 00:00h

Slovenski ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je u nedelju da ne isključuje davanje ostavke zbog skandala u arbitraži o granici s Hrvatskom.

"Sve opcije su otvorene, o tome će odlučiti predsednik vlade", kazao je Erjavec u prvoj javnoj izjavi novinarima nakon izbijanja afere "Piranski zaliv".

Time je reagovao na izjavu opozicionog čelnika Janeza Janše da bi posle afere Erjavčeva ostavka bila "čin političke higijene".

Janša smatra da bi uz ostavku slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i službenice ministarstva spoljnih poslova Simone Drenik posledice morao da snosi i šef diplomatije koji o kompromotivanim razgovorima možda nije bio sasvim neinformisan.

Erjavec je novinarima rekao da ga je afera koju slovenski mediji i dužnosnici nazivaju "obaveštajnom" iznenadila.

Kurir o aferi

On je prvi slovenski dužnosnik koji je posredno priznao da su snimke spornog razgovora Sekoleca i Drenik koje su objavili Kurir, sprsko izdanje Njuzvika i Večernji list autentični.

"Nameće mi se pitanje kako je bilo moguće prisluškivanje fiksnih domaćih telefona. Bio bih međutim više zabrinut da se to dogodilo s telefonima u ministarstvu jer bi to postavilo pitanje kakvu zaštitu imamo", kazao je Erjavec.

Dodao je da lično nije znao za razgovore Sekoleca i Drenik te da je njegov optimizam koji je pre par mjeseci u vezi s ishodom arbitraže izneo jednoj lokalnoj televiziji bio zasnovan na razgovor sa advokatima, a ne sa Sekolecom i Drenik.

Skandal je izbio u sredu kad su Kurir, srpsko izdanje Njuzvika i Večernji list objavili transkripte koji pokazuju da su se Sekolec i Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske. Njih dvoje su u međuvremenu podneli ostavke.

KURIROVA AFERA PIRANSKI ZALIV UZDRMALA EVROPU: Ovo je Hrvatska napisala Arbitražnom sudu i Briselu

VANREDNO STANJE U HRVATSKOJ POSLE PISANJA KURIRA PUSIĆEVA: Šokirani smo i vrlo zabrinuti za Zaliv!

NEWSWEEK OTKRIVA AUDIO-SNIMAK: Ovom taktikom su Slovenci uzeli Hrvatima Piranski zaliv

http://www.youtube.com/watch?v=hXM8LapM7tQ
http://www.youtube.com/watch?v=kqwNdXuNe5c
http://www.youtube.com/watch?v=-Pn0AGY1fx4