Foto: Shutterstock

Desert

Torta od badema

Recept dana
> 00:00h

Sastojci: Za koru : 80 g putera 80 g šećera:: 1 vanilin-šećer prstohvat soli 5 jaja 100 g brašna 100 g mekog brašna 2 kašičice praška za pecivo 100 g mlevenih badema (oraha ili lešnika) puter i brašno za podmazivanje kalupa za pečenje kore Za fil: 1/2 l mleka 1 puding od čokolade 50 g šećera 100 g čokolade 250 g putera Ukrasi: 50 g lomljenih badema 150 ml slatke pavlake Priprema: Penasto umutite puter, šećer i vanilin-šećer. Dodajte prstohvat soli i žumanca. Potom dodajte otopljenu čokoladu i umućen sneg od belanaca. Na kraju dodajte mešavinu brašna i praška za pecivo, kao i mlevene bademe. Smesu sipajte u podmazan kalup i špatulom zagladite površinu. Pecite na 170 stepeni oko 40 minuta. Kada koru izvadite iz rerne, pustite je da se ohladi. Za fil prvo skuvajte puding u mleku i sa šećerom. Pustite da se ohladi uz konstantno mešanje, potom dodajte puter i dobro sjedinite. Horizontalno presecite koru i nafilujte je. Preostalom smesom premažite tortu. Preko toga po želji staviti umućenu slatku pavlaku i lomljene bademe i rendanu čokoladu. Pre služenja tortu staviti u frižider da se ohladi.