Foto: Printscreen Krone.at

odnosi se zatežu

TURSKA BUNA U AUSTRIJI: Gastarbajteri hoće da se vrate u domovinu, ali da im vrate doprinose!

BEČ - Stotine turskih migranata, koji su nezadovoljni austrijskom politikom prema turskim državljanima, spremno je da napusti Austriju, ukoliko im se isplate uplaćeni doprinosi.

Austrija
> 22:06h

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) očigledno je uneo je nemir svojim izjavama i stavovima u tursku zajednica u Forarlbergu (Vorarlberg).

Frakcija Radničke komore Forarlberg „Novi pokret za budućnost“ (NBZ) uputila je otvoreno pismo predsedniku pokrajine Markusu VAlneru (Markusu Walneru, ÖVP), u kom novodi da je desetine turskih radnika spremno da odmah sa svojim porodicama napusti Austriju, pod uslovom da im država vrati do sada uplaćene socijalne i penzione doprinose.

Kako predsednik frakcije NBZ, Adnan Dincer navodi, pismo je sastavljeno i objavljeno na osnovu jednoglasne odluke upravnog odbora, a stav je stotina turskih migranata iz čitave Austrije, koji su se obratili frakciji.

NBZ navodi u pismu, da je od pokušaja državnog udara u Turskoj kod ljudi, koji već dugo žive u Austriji, ali i dalje imaju korene u svojim zemljama porekla, naglo opao osecaj poverenja i pripadnosti. Oni koji su proveli život radeći u Austriji danas se susreću sa ksenofobijom i mrznjom prema strancima, izloženi su uvredama i napadima, kako verbalno tako i fizički, navodi NBZ.

Predsednik Slobodarske partije Austrije za Forarlberg, Rainhard Bes (Reinhard Bösch) odmah je reagovao na ovakvu najavu, zahtevajući od predsednika pokrajine Valnera i ministra spoljnih poslova Kurca da ozbiljno razmotre ponudu turske zajednice i hitno započnu pregovore. Bes takodje zahteva oštrije kriterijume kod dodeljivanja austrijskog državljanstva, ali i da se se licima, kojima je već dodeljeno austrijsko državljanstvo, a koja „ odbijaju austrijsku državu i društvo“, oduzme državljanstvo.

Na pismo je reagovala Stranka zelenih. Adi Gros (Gross) ocenjuje da pismo predstavlja pre svega bezuslovnu podršku turskom predsedniku Erdoganu i dodaje da je siguran „da veliki deo sugrađana turskog porekla ne deli ovakav stav“.

Gros je pozvao austrijsku i tursku vladu "da se vrate civilizovanoj međudržavnoj praksi“.