Foto: Profimedia

BUDITE NA OPREZU

AKO VAM OPADA VIŠE NEGO INAČE: 5 znakova na kosi koji otkrivaju zdravstvene probleme

Žena, u proseku, dnevno izgubi stotinjak vlasi, što se smatra normalnom pojavom. Ali, ako primetite je kosa počela da vam značajnije opada, najbolje rešenje je da potražite savet lekara.

Žena
> 14:50h

1. Preterano opadanje kose

Preterano opadanje kose može da bude znak poremećaja u ravnoteži hormona , ali i bolesti poput "pityriasis amiantacea" i seboreje ili poremećaja rada štitne žlezde. Isto tako, za opadanje kose mogu da budu odgovorni i neki lekovi, ali nedostatak minerala u organizmu poput gvožđa i cinka.

2. Tanke i slabe vlasi

Ako su vaše čvrste, debele vlasi oslabile i stanjile se to može da ukaže na hipotireozu, bolest štitne žlezde koja nastaje zbog premale proizvodnje hormona. Štitna žlezda regulše rad endokrinog sistema i utiče na strukturu kose, zato prvo što morate da uradite jeste da odete kod lekara i zatražite savet.

Uzrok promene strukture vlasi može da bude i stres. Zbog stresa kosa sporije raste, gubi sjaj i postaje sva. Stres utiče na zadržavanje natrijuma (soli), koji može da se akumulira oko folikule vlasi uzrokujući smanjeni prenos hranjivih materija koje su vašoj kosi prekopotrebne.

3. Kosa koja opada u pramenovima

Otpadanje malih pramenova može biti izazvano "alopeciom areatom", autoimunom bolesti uzrokovanom velikim promenama u organizmu poput trudnoće ili bolesti pri kojoj imunološki sistem slabi i time utiče na smanjenje folikula vlasi.

Isto tako, Citostatici, vitamin A i njegovi derivati, antidepresivi, hormoni (testosteron), lekovi za smanjenje masnoća u krvi, kao i određene vrste lekova za visoki pritisak također mogu da izazovu prekomerno ospadanje kose.

4. Preuranjene sede vlasi

Imate li mnogo sedih, a mlađi ste od 35 godina, moguće je da vam nedostaje vitamin B12 i B9 poznat i kao folna kiselina.

Isto tako, pojava sedih vlasi u ranoj životnoj dobi može da bude uzrokovana lošim kvalitetom krvi i problemima s bubrezima, poremećajem rada štitne žlezde, ali kožnom bolešću kao što je vitiligo, koja uzrokuje iznenadnu pojavu depigmentacije.

5. Lako lomljive vlasi

Kosu čini belančevina keratin pa nedostatak belančevina u ishrani može da oslabi vlas toliko da ona vrlo lako puca. Lomljivu kosu može da uzrokuje i pothranjenost.

Naime, dijete koje podrazumevaju niski unos ugljenih hidrata mogu da utiču na njeno pojačano opadanje, ali i kvalitet zbog čega ona može da postane tanka i lomljiva.

Krivca za lomljivu kosu možete da pronađete i u nedostatku vitamina A ili H (biotina) te preteranom izlaganju kose UV zracima.

foto Profimedia

(zadovoljna.hr)