Telemedicina

Uskoro davanje dijagnoze putem video-veze

Zahvaljujući ovom projektu biće omogućeno povezivanje i saradnja lekara specijalista iz većih zdravstvenih centara sa lekarima opšte prakse u udaljenim domovima zdravlja kako bi se brže uspostavila dijagnoza pacijentima

Društvo
> 11:32h

BEOGRAD - Projekat "Uvođenje telemedicine u Istočnoj Srbiji" predstavljen je danas u Beogradu, a zahvaljujući njemu biće omogućeno povezivanje i saradnja lekara specijalista iz većih zdravstvenih centara sa lekarima opšte prakse u udaljenim domovima zdravlja kako bi se brže uspostavila dijagnoza pacijentima. Model telemedicine, kao nov način lečenja i pomaganja pacijentima, biće najpre na jesen primenjen u opštini Boljevac koja već duže vreme ima problem sa brojem lekara i zbrinjavanjem pacijenata u nepristupačnim delovima opštine, rečeno je na predstavljanju projekta. Telemedicina podrazumeva da se, uz pomoć savremene telekomunikacione opreme, uspostavi direktna veza između malih zdravstvenih ustanova u udaljenim krajevima i većih institucija u okruženju koje imaju savremeniju medicinsku opremu i kadar koji može da odluči o daljim merama lečenja pacijenata.

Predstavnik Upravnog obora NALED-a (Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj) Vladan Atanasijević rekao je na konferenciji za novinare da će projektom najpre biti obuhvaćene opštine Boljevac, Zaječar i Niš. "Videćemo kako će se projekat pokazati pa će se razmotriti uvođenje tog modela i u drugim opštinama", kazao je on. Uvođenjem savremenih metoda i povezivanjem lekara iz opštine Boljevac sa specijalistima iz ustanova u regionu, odnosno Nišu i Zaječaru moćiće da se pomogne u uspostavljanju dijagnoze pacijentima, kazao je Atanasijević. Predstavnik farmaceutske kuće MSD- inicijatora uvođenja telemedicine u Srbiji, Miloš Andrović kazao je da je reč o novom načinu zbrinjavanja pacijenata i da će se on u budućnosti još više razvijati. Direktor Doma zdravlja u Boljevcu Slavko Ilić rekao je da očekuje da će se, zahvaljujući tom projektu, poboljšati zaštita pacijenata i da ta opština već duže vreme ima problem sa infrastruktrom pa je samim tim problem bilo upućivanje pacijenata na dalje lečenje. On je rekao da je ta ustanova već uvela kompletan informacioni sistem, a da će se u narednom periodu rešiti svi detalji oko instalacije opreme koja je potrebna za sprovođenje projekta. Nakon konferencije, predstavnik NALED-a i direktor Doma zdravlja Boljevac Slavko Ilić, Zdravstvenog centra Zaječar Stanislav Tadić i v.d direktora Kliničkog centra Niš Borislav Kamenov potpisali su Sporazum o saradnji. Pomoću video-veze specijalisti iz kliničkih centara moćiće direktno da razgovaraju sa bolesnikom i lekarom iz primarne zdravstvene zaštite, pogledaju dokumentaciju (analizu krvi, rengen snimke i ostalo) i kažu kako pacijent dalje treba da se leči. Projekat uvođenja telemedicine podrazumeva i da se jedan lekar iz Srbije pošalje na obuku u Ameriku, posle čega će on obučiti doktore iz Boljevca, Niša, Zaječara.