Foto: Nebojša Mandić

Za opremanje školarca ode jedna prosečna plata

ŠTO JE BLIŽI 1. SEPTEMBAR, NOVČANIK SVE TANJI: Roditelji, računica za komplet udžbenika boli, ali OVO je možda i jedini način da nešto UŠTEDITE

Društvo
> 08:24h

Za komplet udžbenika za više razrede osnovne škole roditelji moraju da izdvoje i do 17.000 dinara zbog čega često negoduju jer je to mnogima polovina mesečne zarade.

foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Koliko će ko da plati udžbenike zavisi od izbora izdavača i dobavljača, da li dete uči dodatne, izborne i fakultativne predmete i na koji način se naručuju knjige. Roditelji čija deca tek polaze u prvi razred ili će u predstojećoj školskoj 2018/2019. pohađati niže razrede, za udžbenike treba da plate od 6.000 do 7.000 dinara, što takođe nije mali izdatak i zbog čega su mnogi odlučili da potraže polovne knjige.

U zavisnosti od izdavavača, komplet od 10 do 12 udžbenika za đaka prvaka u proseku košta 6.400 dinara. Za drugi, treći i četvrti razred treba izdvojiti između 6.000 i 7.000 dinara, a postoje i popusti za onlajn narudžbine, pa tako za drugi razred izađe 5.688 dinara, za treći 5.190, a za četvrti 5.388.

Majka osnovca iz Subotice naručila je knjige u školi, a uplatila ih je na račun knjižare od koje škola naručuje sve udžbenike.

foto: Zorana Jevtić

"Preskupi su udžbenici. Moja plata je oko 30.000 dinara, a knjige sam platila više od 17.000. Uz to treba kupiti i ostalo, sveske i pribor obnoviti... Razgovarala sam i sa drugim roditeljima i svima je puno da daju toliki novac, ali moramo. Eventualno smo mogli da uštedimo kupovinom polovnih knjiga i to ćemo sigurno uraditi idućeg leta. Prodaja na rate nam je malo olakšala situaciju, ali u ukupnom zbiru moramo platiti veliki iznos", kaže Subotičanka.

U knjižarama kažu da još čekaju da se za prvi i peti razred knjige odštapaju jer se radi o novom programu.

"Dolaze roditelji i naručuju komplete udžbenika ili samo pojedine knjige jer su mnogi obezbedili deci polovne. Naručuju i škole, a prodaja na rate je počela još u martu. Dakle, na pet mesečnih rata i kako prolazi mesec za mesecom, tako se smanjuje i broj ponuđenih rata", objašnjavaju u knjižarama.

foto: Zorana Jevtić

Udžbenici su se mogli, osim na internetu i u knjižarama, naručiti i u školama. U nekoliko škola objašnjavaju da su saveti roditelja birali izdavače, roditelji su novac uplaćivali direktno na račun knjižara ili drugih dobavljača, te su škole samo posrednici u opremanju učenika knjigama za školu.

"Škola ne smeju direktno od izdavača da naručuje knjige, već od knjižara i drugih dobavljača. Savet roditelja je izabrao od koga će se naručiti. Krajem avgusta biće dostavljene knjige i mi ćemo ih podeliti. Imamo utisak da je prošle godine bilo više narudžbi preko škole, a to je zato što pojedine knjižare uz udžbenike daju ranac, sveske ili uvijače pa su mnogi odlučili da direktno krenu u kupovinu.

foto: Printscreen

Naglašavamo da nije obavezno naručiti preko škole i roditelji imaju pravo da biraju kako će deci obezbediti knjige", kažu u jednoj školi i dodaju da su još u maju škole morale da se opredele za izdavača za udžbenike za prve i pete razrede.

Polovne knjige i duplo jeftinije

U gradovima širom Srbiji organizuju se vašari polovnih udžbenika i postoje knjižare koje prodaju isključivo polovne knjige, a poznati su i ulični prodavci udžbenika iz gepeka. Cene ovih knjiga su za 30 do 50 odsto niže nego u knjižarama.

(Kurir.rs/Blic/Biljana Vučković/Foto: Nebojša Mandić)