Najnovije vesti

ŠARČEVIĆ POSETIO KRAGUJEVAC UOČI NOVE ŠKOLSKE GODINE: Udžbenici će kasniti samo nekoliko dana
Foto: Beta/Milan Obradović

desetak dana pre prvog školskog zvona...

ŠARČEVIĆ POSETIO KRAGUJEVAC UOČI NOVE ŠKOLSKE GODINE: Udžbenici će kasniti samo nekoliko dana

Društvo

KRAGUJEVAC - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je u Kragujevcu da će neka izdanja udžbenika kasniti pošto moraju biti ispoštovane procedure koje su jako spore.

Šarčević je objasnio da udžbenici neće mnogo kasniti i zamolio za razumevanje, jer kako je rekao, Ministarstvo je izabralo da umesto kašnjenja od godinu dana, udžbenici kasne samo nekoliko dana.

"Kod nas se stalno gubila školska godina. Druge delatnosti nemaju 1. septembar, niti 1. oktobar. I ako sve zalete napravite na vreme, vi tačno izgubite godinu dana. Morali smo da prodjemo proceduru, šta mora da se popravi, šta mora da se vrati i to je nešto što će minimalno uticati na tu priču", kazao je Šarčević.

foto: Zorana Jevtić

Na pitanje novinara zašto je srpsko tržište preplavljeno hrvatskim izdavačima, Šarčević je odgovorio da i srpski izdavači mogu da odu i na hrvatsko, bugarsko, tursko tržište jer im je dostupno tržište cele Evrope.

"Srbija je približavanjem Evropi potpisala mnoga akta. Znači, još 2015. je moglo da se uredi tržište udžbenika na način da bude liberalno. Znači, tako da je tada i naš Zavod za udžbenike trebalo da se transformiše, dan danas se nije transformisao, i da konkuriše na drugim tržištima", rekao je Šarčević.

Uskoro konkurs za 210 stanova za mlade naučnike

Šarčević najavio je da će uskoro biti raspisan konkurs za dodelu stanova za mlade naučnike. Ministar je to izjavio danas prilikom obilaska zgrade u kragujevačkom naselju Erdoglija u kojima se već nalaze stanovi za mlade naučnike, navodeći da bi konkurs trebalo da bude raspisan ovih dana, da će biti otvoren mesec i po, a da će se rezultati znati u novembru.

"Reč je o 210 stanova. Oko 70 odsto tih stanova će biti za istraživače koji su sa ovog područja. Stanove će biti moguće otkupiti", rekao je ministar novinarima u Kragujevcu. Šarčević je dodao da će 30 odsto tih stanova biti namenjeno stranim predavačima i gostujućim profesorima, a da je za te za čitav projekat gradnje tih stanova obezbeđeno 6.860.000 evra. U Kragujevcu je danas najavljen i početak radova na obnovi Studentskog centra i izgradnji IV paviljona studentskog doma, a ministar je obišao obnovljenu fiskulturnu dvoranu u OŠ "Živadinka Divac", navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.

On je dodao da su svi izdavači u Srbiji u smislu autora i recenzenata srpski i da su novim izmenama zakona "spaseni" izdavači koji imaju male tiraže.

"Da to nismo uradili, sad bi Zavod za udžbenike bio potpuno zatvoren i mnogi drugi, što nije fer. Imate malih izdavača koji imaju fantastična izdanja, a nemaju kapacitet da rade na veliko. Spasili smo niskotiražne, udžbenike za manjine, za decu s posebnim potrebama time što smo formirali poseban fond", rekao je Šarčević.

Kako je objasnio, uvedene su novine u distribuciji udženika čime će značajno pojeftiniti promet, a otvoren je i prostor za digitalne udžbenike. 

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: Beta/Milan Obradović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...